Moţiune simplă pe Finanţe - dezbatere şi vot la Camera Deputaților

Moţiunea simplă pe Finanţe este dezbătută şi supusă votului miercuri, în Camera Deputaţilor.

Moţiunea simplă pe Finanţe, depusă de liberali, va fi dezbătută şi supusă votului miercuri în plenul Camerei Deputaţilor. PNL a depus săptămâna trecută o moţiune simplă pe Finanţe, intitulată 'Tripleta Dăncilă - Vâlcov - Teodorovici sugrumă administraţia publică din România'.

Mesajul către Eugen Teodorovici

'Dacă dl Dragnea a eşuat în anul 2013 cu înşelătorul proiect al descentralizării, demaraţi dumneavoastră o amplă reformă care să genereze o descentralizare financiară clară, cât mai repede, prin care primarii să aibă pentru fiecare competenţă primită în plus şi banii necesari pentru a o îndeplini. Nu intraţi în corul dlui Dragnea, care vântură în faţa oamenilor strategii pentru anul 2040! Fiţi pragmatic şi găsiţi soluţii pentru bugetul viitor, care în mai puţin de o lună şi jumătate ar trebui să ajungă la Parlament pentru dezbatere şi aprobare. (...) În textul moţiunii nu v-am solicitat altceva decât să vă îndepliniţi prerogativele de ministru şi să vă opriţi din comportamentul de vedetă de televiziune. Nu ne-aţi convins până acum că dumneavoastră conduceţi ministerul, ci suntem şi mai puternic convinşi că dl Vâlcov este şeful politicii bugetare, iar dl Mişa vă joacă pe degete în privinţa politicii fiscale. Uneori, nu vi se dă voie nici să vorbiţi, pentru că vă ia microfonul dl Viorel Ştefan. Degeaba tot promiteţi lucruri rezonabile, pentru că în realitate nu se întâmplă nimic', îi transmit liberalii, în moţiune, ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Situaţia bugetară

Potrivit semnatarilor documentului, pe măsură ce anul fiscal se apropie de final, 'situaţia bugetară începe să scoată la iveală amatorismul celor care au proiectat o construcţie bugetară profund eronată, bazată pe fantezii, cu încasări bugetare uriaşe, şi pe iluzia demarării unor proiecte de investiţii, care ar fi trebuit să stimuleze mediul economic din România ca să devină mai competitiv pe piaţa europeană'. Liberalii mai spun că, în luna august, ANAF a înregistrat un deficit de încasări de peste un miliard de lei, iar, în ceea ce priveşte atenţia pe care a acordat-o Ministerul Finanţelor cheltuielilor investiţionale, 'Teodorovici i-a depăşit deja pe predecesorii Ionuţ Mişa şi Viorel Ştefan, care, în anul 2017, au reuşit cea mai slabă alocare investiţională din ultimii 12 ani, de numai 3,21% din PIB'.

Investiţiile publice

'În anul 2018, an în care se înregistrează creştere economică, investiţiile publice din sectorul civil, finanţate din bugetul naţional, sunt aproape invizibile, iar pentru investiţii publice noi, din fonduri europene nerambursabile, Guvernul nu a întocmit proiecte suficiente, pe care să le trimită Comisiei Europene spre evaluare. Incapacitatea dumneavoastră sau a fostului ministru, care conduce acum ANAF, în a dimensiona o politică fiscală flexibilă, stimulativă, care să asigure resurse suficiente pentru cheltuielile curente ale statului, v-au împins într-o goană tot mai puternică după resurse financiare. Cel mai simplu şi lipsit de imaginaţie a fost să împrumutaţi ţara, la costuri tot mai mari. (...) Aţi reuşit să împrumutaţi chiar şi copiii nenăscuţi încă, stocul de datorie publică umflându-se de la o lună la alta. Nu mai încercaţi să prezentaţi cifrele numai în lumina care vă convine, ci recunoaşteţi faptul că, din anul 2012 şi până astăzi, pe un ciclu de creştere economică, România a fost îndatorată cu peste 100 de miliarde de lei, datoria publică acumulată crescând de la mai puţin de 200 de miliarde de lei la peste 306 miliarde lei. (...) Tot în aceeaşi perioadă, dobânzile plătite în sarcina datoriei publice au însumat peste 66 miliarde lei, din care, numai în ultimii doi ani, românii au plătit dobânzi de peste 20 de miliarde de lei! Numai de când sunteţi dumneavoastră ministru, în doar 7 luni, dobânzile plătite depăşesc 8,37 miliarde lei, iar pentru tot anul 2018 veţi depăşi 14 miliarde de lei pentru dobânzi', susţin iniţiatorii demersului.

PNL îl invită pe Teodorovici să 'facă notă discordantă' faţă de toţi colegii din PSD şi să fie de acord cu proiectul liberalilor privind alocarea a 100% din impozitul pe venit către adminstraţia locală, începând cu 1 ianuarie 2019. 

Vezi și: Şefi servicii, mandate limitate. Proiectele lui Liviu Pleşoianu adoptate tacit în Camera Deputaţilor


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel