Deputaţii au dezbătut, recent, moţiunea simplă prin care PNL a cerut demisia ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici. Remus Borza a comentat acest subiect în cadrul emisiunii "Borza Analytica".
Liberalii au acuzat lipsa de predictibilitate a măsurilor Guvernului în domeniul fiscal, precum şi intenţia de a face Pilonul II de pensii opţional.
"Moţiunea simplă a PNL, denumită 'Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie', a primit votul final în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor. Au fost înregistrate 162 de voturi 'împotriva' moţiunii, 89 'pentru' şi 10 abţineri. Ministrul Finanţelor a fost chemat în Parlament să dea explicaţii privind măsurile luate. Încep să apreciez demersul PNL, pentru că arată mai mult discernământ, mai multă maturitate și rigoare față de demersurile precedente. Sunt de acord cu mai multe dintre lucrurile reproșate ministrului Teodorovici, mă refer la Pilonul II de pensii, care a generat un val de reacții dinspre opoziție, președinție și mediul de afaceri. Pentru putere, Pilonul II de pensii înseamnă o mană cerească. Sunt 42 de miliarde de lei care ar astupa multe găuri de la buget. Raportat la evoluția economică, guvernații vor fi constrânși să ia o astfel de măsură. Prin Legea bugetului de stat pe 2018, s-au angajat cheltuieli de 314 miliarde lei și s-au estimat venituri de 287 miliarde lei, în condițiile unei creșteri economice de 5,2%. Problema e că anul acesta creșterea economică nu va fi cea prognozată de Guvern, ci undeva în jur de 4%", a declarat deputatul independent Remus Borza.
"E bine să-l atenționăm"
"E bine să tragem de mânecă ministrul de Finanțe, e bine să-l atenționăm să ducă o politică prudențială, un element definitoriu a tot ceea ce înseamnă filosofie și politică contabil-bugetară. E bine ca o guvernare responsabilă în perioadele de creștere economică să facă excedente, și nu deficite. Cu excedentele acumulate în perioada de boom economic finanțezi deficitele în perioada de recesiune. Uitați-vă că, în primele cinci luni de zile ale anului curent, toate bursele din Europa sunt pe minus. Cea mai mare cădere a fost marcată de Bursa de la Varșovia, care e cam de o sută de ori mai mare decât cea de la București. Noi nici nu am fost upgradați la statutul de piață emergentă, am rămas tot pe centură, ca o piață de frontieră", a mai spus Remus Borza.
În actuala legislatură, opoziţia a depus mai multe moţiuni simple, însă niciuna nu a fost adoptată.
Vezi și: Fondul Suveran de Investiții, pradă pentru rechini. Remus Borza dă cărțile pe față - video
Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu