Moțiunea simplă „SISTEMUL SANITAR DIN ROMÂNIA: ALARMĂ DE COD ROŞU” - Vezi ciorna documentului USL

PARLAMENT MOTIUNE
PARLAMENT MOTIUNE

DCNews a intrat în posesia unui draft al moțiunii simple „SISTEMUL SANITAR DIN ROMÂNIA:ALARMĂ DE COD ROŞU”, pe care USL o va depune la Parlament săptămâna viitoare. Opoziția susține cererile medicilor de familie, în disputa acestora cu CNAS și propune ca fondurile cheltuite pentru funcționarii instituției să scadă de la 3 la sută din totalul sumelor colectate pentru Asigurări la 1 procent din veniturile Casei.

Operațiunea de închidere a spitalelor încalcă programul de guvernare, se mai arată în Moțiune, iar programele naționale sunt dirijate clientelar, fără să existe o evaluare a rezultatelor acestor investiții. Guvernul neglijează programele de screening, prin care s-ar putea face descoperirea cancerului în stadiu tratabil și închide dispensare  de tuberculoză într-un moment în care țara noastră e pe primul loc în Europa la acest capitol.

Stăm mai prost decât oricare alt stat membru al Uniunii Europene în domeniul sănătății, se arată în documentul USL , dar stăm mai prost chiar şi decât noi, cei din trecut. USL este solidar cu medicii de familie care, într-o majoritate covârşitoare de peste 80 %, refuză în continuare să semneze în condiţiile umilitoare atât pentru ei cât şi pentru pacienţii pe care-i deservesc, Contractul – cadru cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii.

Citeşte aici, integral, draftul Moţiunii simple „SISTEMUL SANITAR DIN ROMÂNIA: ALARMĂ DE COD ROŞU”

Bugetul alocat medicinii de familie reprezintă 7,1 % din Fondul Asigurărilor de Sănătate, faţă de 12 % media europeană . FNUASS reprezintă 3 % din PIB faţă de 8 % media în Uniunea Europeană . Asta în timp ce bugetul propriu al CNAS este de 3 % din FNUASS , adică jumătate din bugetul medicinii de familie, în condiţiile în care această sumă NU se regăseşte în servicii acordate contribuabililor la fond, în investiţii. De aceea USL propune un buget de austeritate şi pentru CNAS de 1 % , iar restul de 2 % să fie realocaţi către serviciile de asistenţă primară.

Contractul – cadru pe doi ani în condiţiile în care nu se cunosc sumele alocate pentru anul 2012, dar mai ales nu se cunosc normele de aplicare care se întocmesc anual înseamnă doar propagandă.  Costurile  legate de implementarea Cardului Naţional de Sănătate  trebuie acoperite din FNUASS şi nu de către Ministerul Finanţelor sau pacienţi.

De ce nu va funcționa cardul de sănătate

Toate raportările şi comunicările dintre CNAS, Ministerul Sănătăţii şi medicii de familie se vor desfăşura în sistem informatic centralizat prin internet de bandă largă ( 3 G ) cu viteze de 144 – 256 kbit/sec în condiţiile în care România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa accesului de bandă largă cu o acoperire de doar 3 % în mediul rural şi 18 % în mediul urban.

În ceea ce privește închiderea spitalelor, guvernul îşi încalcă propriul program de guvernare, unde la capitolul Sănătate se precizează ca obiectiv de Guvernare: ”redresarea şi dezvoltarea asistenţei medicale din mediul rural.”  Prin această “strategie” , Guvernul distruge şi ce a mai rămas din asistenţa medicală în mediul rural, desfiinţând spitale chiar din mediul rural. Este foarte greu de explicat cum , într-o ţară cu endemie de TBC, cu cea mai mare mortalitate prin TBC, cu cea mai mare rată de cazuri de bacil Koch multirezistente, cu cea mai redusă rată de complianţă la tratament, MS desfiinţează sanatoriile TBC.

Programele naţionale de sănătatec sunt decise arbitrar, atât ca domeniu, cât şi ca obiective, şi care nu sunt niciodată evaluate din punct de vedere al rezultatelor pentru starea de sănătate a populaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel