Moțiunea simplă, "Un flagel naţional - plantele etnobotanice", dezbătută, luni la Camera Deputaților

etnobotanice_00429400
etnobotanice_00429400

Moţiunea simplă înaintată de PSD şi PNL pe tema etnobotanicelor se va dezbate în plen, luni, în Camera Deputaților, urmând ca marţi să fie acordat votul final. Opoziţia a depus, pe 31 mai, moţiunea simplă intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice".

Moțiunea aceasta vine după ce deputații  PSD şi cei ai PNL au mai depus pe 24 mai o moţiune simplă pe aceeaşi temă, însă Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a restituit documentul iniţiatorului, deoarece exista o inadvertenţă între adresa care a însoţit depunerea documentului şi titlul moţiunii.

Prin această nouă moțiune, Opoziția critică faptul că autorităţile nu iau măsuri să închidă "magazinele de vise". În plus, PNL şi PSD menţionează că OUG 6/2010 nu a produs efecte benefice decât pentru comercianţii de etnobotanice, care deşi obligaţi de prevederile acestui act normativ nu au distrus niciun gram de produs psihotrop din stocurile rămase, după cum menţionează Ministerul Sănătăţii în adresa 59082 din 18 octombrie 2010.

De asemenea, Opoziţia susţine că lipsa unui program coerent şi eficient în privinţa eradicării acestui flagel se observă din: planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2010-2012, care este de fapt semnatarilor moţiunii simple un copy-paste a planului Executivului pentru perioada 2008-2010 şi nu are substanţă şi exactitate; Hotărârea Guvernului 1101/2008 privind aprobarea Programului de Interes Naţional de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri 2009-2012, care nu este operaţională din 2009, şi alte legi din acest domeniu.

"Numeroasele cazuri de intoxicare şi chiar decesul unor consumatori de astfel de plante ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru Guvern şi pentru Coaliţia majoritară din Parlament, care însă refuză să adopte măsurile de interzicere a comercializării etnobotanicelor", se susţine în moţiunea simplă.

"La toate aceste iniţiative legislative, Guvernul păstorit de Emil Boc a transmis puncte de vedere şi, sub diverse pretexte, nu a susţinut adoptarea propunerilor legislative menţionate mai sus. O perioadă, punctele de vedere ale Guvernului prezentau un răspuns stereotip, susţinând că la Ministerul Sănătăţii se lucrează la un proiect de modificare şi completare a legislaţiei în domeniu, urmând să fie promovat de Guvern un act normativ care să rezolve aspectele semnalate", afirmă deputaţii semnatari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel