Directorul ştiinţific al INCD INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, a spus, sâmbătă de ce a explodat blocul din Iași, în urma căruia doi oameni au murit și 11 au fost răniți.
"Consider că este una dintre cele mai complexe expertize tehnice pentru a stabili cauzele care au dus la producerea acestei deflagraţii. Am descoperit în curtea acestui imobil, la nivelul căminelor, concentraţii de gaze. E un lucru cert: a existat o acumulare de gaz cu efect de explozie, a existat o acumulare de gaz la subsolul acestui bloc. Sursa de iniţiere urmează să o stabilim. S-au prelevat probe de sol de pe această stradă, s-au prelevat probe de material care ne pot ajuta la stabilirea cauzelor de degajare, migrare şi acumulare a gazului metan. S-au prelevat, atât cât s-a putut, probe de la subsol, parter şi etajul unu. Urmează să primim pe parcurs alte probe şi documente, de la Poliţie şi Parchet", a detaliat Constantin Lupu, potrivit Agerpres.
El a arătat că pe parcursul celor trei zile cât au stat la Iaşi, experţii INSEMEX au cules informaţii pentru a stabili cauza exploziei.
"Ne interesează, în principal, sursa de degajare a gazului combustibil şi sursa de iniţiere, degajarea gazului sau acumularea lui în spaţii închise. Am încercat să efectuăm măsurători, să descoperim concentraţii de gaz care puteau să migreze fie din reţeaua de distribuţie, fie de la nivelul apartamentelor", a adăugat el.
"Nu pot spune cu certitudine. Institutul nostru are de efectuat multe expertize. Nu acesta este profilul nostru de activitate, dar pe domeniul de protecţie anti-explozivă suntem singurii experţi în domeniu solicitaţi să intervenim. Au fost destule evenimente la nivel naţional unde trebuie să facem expertize", a mai spus Constantin Lupu.
Ce s-a întâmplat pe 1 august la Iași
În seara zilei de 1 august, în jurul orei 20:20, o explozie s-a produs în blocul de patru etaje C2 din strada Văscăuţeanu nr 8, imobil amplasat în cartierul rezidenţial Copou. În urma deflagraţiei, două persoane au murit şi alte 11 au fost rănite. De asemenea, parterul blocului a ajuns la subsol, etajul unu la parter. Pereţii parterului au fost fost dărâmaţi, iar casa scării a căzut. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în acest caz.
Judecătorul CSM Cristi Danileț și-a amintit de un caz identic pe care l-a judecat în urmă cu șapte ani: "Unul dintre inculpati, singurul care fusese sincer dintre cei din conducerea EON Gaz, mi-a spus ca dupa privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienti pentru a inlocui kilometrii de conducta prevazuti in contractul de privatizare, astfel incat 'Romania sta pe un butoi de gaz', pericolul de explozii uriase fiind permanent".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu