Tribunalul Ilfov motivează decizia prin care a admis pe 21 august eliberarea condiționată a fostului premier Adrian Năstase.
În motivarea deciziei este precizat că Adrian Năstase a înțeles să se conformeze regulilor și rigorilor detenției, dând dovezi de îndreptare.
"Se mai reține că relevant în cauză este comportamentul actual al condamnatului, care a înțeles să se conformeze regulilor și rigorilor detenției, dând dovezi de îndreptare, conform procesului verbal întocmit de către comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate și al celorlalte înscrisuri administrate în cauză. (...) Cu privire la conduita condamnatului pe perioada detenției, conform caracterizării făcute de penitenciar, condamnatul a avut un comportament foarte bun, iar cu privire la reintegrarea socială tribunalul are certitudinea, văzând susținerea de care s-a bucurat din partea familiei pe toată perioada detenției și participarea intensă a acestuia la programele educaționale, că acest lucru nu va reprezenta pentru condamnat nicio problemă pentru viitor", se arată în motivarea instanței.
Judecătorii mai susțin că Adrian Năstase a avut un comportament foarte bun pe perioada detenției, a participat în mod constant la activitățile educative și asistența psihosocială desfășurate în penitenciar, "implicându-se cu precădere în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate și ca urmare a participării la activitățile de educație a obținut un număr de 490 credite și a fost recompensat de 8 ori".
Magistrații au mai reținut că Adrian Năstase a publicat trei lucrări științifice, pentru care s-au considerat 105,49 zile executate din durata pedepsei, acumulând un număr total de 912 credite pe întreaga perioadă de detenție. Totodată, fostul premier nu a fost sancționat disciplinar.
Pe 21 august, Adrian Năstase a fost eliberat condiționat din închisoare, în urma unei decizii a Tribunalului Ilfov.
El a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și trei ani pentru șantaj în dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calității", din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat.
La data de 24 iunie, Curtea de Apel București a decis ca la cei patru ani de închisoare primiți de fostul premier în dosarele "Zambaccian" și "Trofeul calității" să se adauge șase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât totalul se ridica la patru ani și șase luni de închisoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci