Motivarea ICCJ la decizia prin care Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul Gala Bute arată că banii primiți ca mită de fostul ministru au fost folosiți, printre altele, pentru a achita cheltuieli ale PDL, în special ale Organizației București, a cărei președintă era.
Potrivit motivării ICCJ, apropiații Elenei Udrea, inculpați în dosarul Gala Bute, au declarat că o parte din banii primiți ca mită pentru atribuirea contractelor finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului au ajuns fie nemijlocit la Elena Udrea, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea și în interesul acesteia.
În document se menționează că din probele de la dosar rezultă existența unui întreg sistem de corupție coordonat și controlat de către Elena Udrea. Astfel, societățile care aveau contracte achitau un comision de 10% cvasistabil și cvasigeneralizat, aproape automat, văzându-se din încasările celor trei societăți că toate plățile din Minister duceau la plata acestui comision, scrie Agerpres.
Procurorii au constatat că aceste comisioane erau încasate de persoanele cele mai apropiate de Elena Udrea. În motivare se arată că toți acești apropiați ai Elenei Udrea au arătat că sumele de bani îi erau destinate, cu excepția lui Tudor Breazu.
"Declarațiile celor mai sus menționați se coroborează cu înscrisurile care au urmărit traseul pentru o parte din bani din care rezultă că banii au ajuns, fie nemijlocit la inculpată, fie în patrimoniul altor persoane, dar la cererea și în interesul inculpatei Udrea Elena Gabriela, fiind folosiți pentru a achita cheltuieli ale Partidului Democrat Liberal, și în special ale Organizației București a cărei președintă era aceasta, fie în patrimoniul lui Rudel Obreja pentru a acoperi creditul bancar acordat de la BRD tot la insistența și cu contribuția inculpatei", se arată în motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.
De asemenea, se subliniază că toate deciziile erau luate de către Elena Udrea, chiar dacă își delegase dreptul de semnătură și ea figura doar pe foarte puține acte, neexistând criterii general aplicabile pentru toate situațiile.
"În acest dosar, sunt arătate doar banii dați cu titlu de mită doar de către cele trei companii, dar sunt suficiente declarații a unor persoane care arată că sistemul era generalizat, că toate contractele duceau la plata unui comision, iar beneficiarul era inculpata Udrea Elena Gabriela sau persoanele din jurul său care au intermediat mita ori finanțarea cheltuielilor PDL-ului în timpul campaniei electorale", au mai argumentat magistrații de la ICCJ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News