Motive pentru care pisica începe să se comporte ciudat. Ce trebuie să faci

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

O pisică care se comportă ciudat poate alerga prin casă sau poate fi foarte energică pe timp de noapte. Poate fi distractiv de privit o astfel de pisică, dar acest comportament poate deveni distructiv, cu riscul ca pisica să răstoarne lucruri și să crească șansele ca cineva să fie mușcat.

 

De ce se comportă pisicile ciudat

Indiferent de rasă, toate pisicile au momente în care aleargă prin cameră, miaună nebunește și se comportă de parcă ar fi pe o pistă de curse, fiind urmărite. Se mișcă din ce în ce mai repede, uitându-se în toate direcțiile, apoi se opresc dintr-odată.

Acest comportament sălbatic este uneori numit „nebunia de la miezul nopții” atunci când se întâmplă noaptea. Pisica ta s-ar putea distra singură cu această activitate sălbatică sau ar putea să sară în patul tău și să-ți lovească picioarele, coatele, părul sau fața pentru a te face să te alături distracției. Motivele pentru acest comportament sălbatic și uneori amuzant sunt variate.

Instinctul de prădător

Pisicile sunt prădători naturali, iar pisicile domestice păstrează acest instinct într-o anumită măsură. Uneori, o pisică care se comportă ciudat poate, de fapt, să manifeste comportamente de vânătoare, manevre de luptă sau tehnici de evadare.

O pisică de casă care nu trebuie să vâneze pentru hrană are totuși nevoie să-și consume energia acumulată, ceea ce poate lua forma unui comportament care pare nebunesc. Jucăriile, cum ar fi șoarecii cu iarba-mâței, indicatorii laser, puzzle-urile pentru mâncare și bețele cu pene, încurajează pisica să-și folosească instinctele pentru a prinde, a alerga și a sări. Acest exercițiu este deosebit de important pentru pisica ta dacă nu petrece timp afară.

2. Sursa foto... (pisica-rea2_33139500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Instinctul nocturn

Un alt motiv pentru comportamentul nebunesc al pisicii tale ar putea fi faptul că unele pisici sunt nocturne și devin mai active noaptea. Dacă o pisică nu face suficientă mișcare în timpul zilei, s-ar putea comporta ciudat.

Multe pisici domestice își petrec zilele singure în casă în timp ce stăpânii lor sunt la serviciu. Când persoana se întoarce acasă seara, pisica poate fi foarte activă și dornică de joacă. Dacă nu are un mod de a-și consuma toată această energie, pisica poate manifesta un comportament nebunesc. 

Senilitate

Dacă ai o pisică mai în vârstă, comportamentul ei ciudat ar putea fi cauzat de disfuncții cognitive sau senilitate. Pe măsură ce un animal de companie îmbătrânește, creierul său poate începe să funcționeze diferit, determinându-l să manifeste un comportament ciudat, fără un motiv clar.

Purici

Uneori, o pisică se comportă ciudat din cauza puricilor. În special atunci când miaună, pisica ta ar putea fi hipersensibilă la mușcăturile de purici sau ar putea avea o mâncărime într-un loc greu accesibil.

Dacă bănuiești că pisica ta are purici, tratează toate animalele cu blană din gospodărie cu un produs special pentru ele, conceput pentru a ucide și preveni puricii. Ar trebui să consulți și medicul veterinar pentru a determina dacă există infecții secundare ale pielii sau alergii cauzate de purici care necesită tratament. De asemenea, va fi necesar să tratezi mediul prin aspirare, spălarea rufelor și folosirea spray-urilor sau a bombelor împotriva puricilor, dacă sunt recomandate de medicul veterinar. Odată ce puricii dispar, pisica ta ar trebui să înceteze acest comportament, potrivit Thesprucepets.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel