Motive pentru care pisica zgârie mobilierul și ce poți face să o oprești

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock

Dacă ai o pisică care nu se oprește din a zgâria mobilierul, probabil te întrebi cum să o faci să înceteze. Iată câteva sfaturi! 

Nu există nimic mai rău decât să cumperi o canapea nouă, să te întorci acasă pentru și să descoperi că pisica ta a sfâșiat-o sau să găsești zgârieturi pe uși. Pisicile care zgârie mobilierul pot fi o problemă reală, mai ales dacă îți place să ai casa în ordine!

Uneori pare că pisica ta este pe cale să facă ravagii, dar este important să știi că zgâriatul covorului și al mobilierului este un instinct profund înrădăcinat și are numeroase beneficii atât pentru sănătatea, cât și pentru starea lor de bine.

De ce zgârie pisica mobilierul și covorul

Motivul pentru care o pisică zgârie mobilierul poate varia de la un antrenament complet al corpului, marcarea teritoriului și plictiseală, până la dorința pisicii de a-și menține ghearele ascuțite.

Marcarea teritoriului

Dacă adesea îți găsești pisica zgâriind covorul, să știi că nu o face pentru a încerca să te scoată din sărite. Labele pisicilor conțin glande olfactive și atunci când zgârie obiecte, ele eliberează un miros care marchează teritoriul lor în casă.

Cel mai probabil, își vor îndrepta atenția către zonele proeminente și frecvent folosite, cum ar fi covoarele sau canapelele, sau chiar fotoliul tău preferat. Acest lucru se datorează faptului că zgârierea acestor zone le face să se simtă mai în siguranță și să-și reducă stresul punându-și amprenta pe lucruri, făcându-le să se simtă mai mult ca acasă.

2. Sursă foto... (pisica-5_36196300.jpg)

Sursă foto: DC News/ CG

Menținerea ghearelor ascuțite

La fel ca noi, oamenii, pisicile își doresc să-și țină unghiile (ghearele) frumoase și sănătoase. Obiceiul unei pisici de a zgâria mobilierul poate însemna și că încearcă să-și mențină ghearele ascuțite. Când acest lucru se întâmplă, majoritatea pisicilor preferă mobilierul pentru că este vertical și are suprafețe netede, făcându-l ideal pentru ascuțire.

Plictiseală

Uneori pisicile ar putea face acest lucru pur și simplu din plictiseală, ceea ce este deosebit de comun la pisicile de casă care nu primesc suficientă stimulare a creierului. 

Cum să o oprești

Oferă-i locuri speciale pentru zgâriat 

Cel mai bun mod de a împiedica pisicile să zgârie mobilierul este să le oferi o mulțime de alte opțiuni în interiorul casei. Pisicile de afară vor zgâria arborii și stâlpii, așa că este o idee bună să simulezi acest lucru, în interior, cu stâlpi de zgâriat pentru pisici.

3. Sursă foto... (pisica-4_75706600.jpg)

Sursă foto: DC News/ CG

Achiziționează stâlpi de zgâriat de calitate

Asigură-te că achiziționezi stâlpi de calitate, care sunt rezistenți, astfel încât să nu se clatine când pisica zgârie pe ei, deoarece acest lucru ar putea să le descurajeze. De asemenea, trebuie să te asiguri că stâlpii pentru zgâriat sunt suficient de înalți pentru ca pisica să se întindă până sus.

Amplasarea este importantă

Plasează stâlpii de zgâriat și obiectele în toată casa, în locuri în care pisicii îi place deja să se relaxeze, sau lângă obiectele pe care deja le zgârie. Lângă locurile de odihnă este, de asemenea, o idee bună.

Previne plictiseala

Pentru pisicile care zgârie mobilierul din plictiseală sau din lipsă de exerciții, ia în considerare achiziționarea unor jucării pentru pisici și asigură-te că programezi puțin timp de joacă pentru pisica ta. Există o mulțime de jucării disponibile pentru pisici, deci există, cu siguranță, o opțiune pe placul pisicii tale!, potrivit Purina.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel