Motivele din spatele refuzului UE de a renunța la gazul și petrolul rusesc

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei

Uniunea Europeană nu va interzice deocamdată importurile de petrol rusesc și se va concentra în schimb pe sarcina mult mai ușoară de a elimina cărbunele mai puțin valoros, în ciuda dovezilor aparentelor crime de război comise de forțele președintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Conform unui pachet de sancțiuni impus țărilor membre de Comisia Europeană marți, livrările de cărbune rusești în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro pe an vor fi eliminate treptat din importurile de energie ale blocului. UE a importat cărbune din Rusia în valoare de peste 5 miliarde EUR în 2021, potrivit Politico.

Vor exista interdicții pentru intrarea în UE a navelor și camioanelor rusești și a sancțiunilor mai dure pentru patru bănci cheie rusești, care vor fi blocate total de pe piețe.

Dar, pe fondul rezistenței din partea țărilor conduse de Germania, blocul se oprește înainte de un embargo asupra petrolului rusesc, chiar dacă o astfel de acțiune ar aduce o lovitură mult mai mare efortului de război al Kremlinului decât țintirea cărbunelui. 

Într-adevăr, cărbunele reprezintă doar o mică parte din importurile UE de „combustibili minerali” din Rusia, care au atins 98,9 miliarde EUR în 2021. Ucraina și mai multe țări din Europa de Est au făcut presiuni pentru un embargo energetic, argumentând că veniturile din petrol și gaze reprezintă principalele fluxuri de venituri care finanțează războiul lui Putin.

Presiunule cresc asupra Berlinului

Cu toate acestea, interzicerea petrolului este deosebit de dificilă pentru Germania. Un oficial de la Berlin a subliniat că interzicerea gazelor este imposibilă pentru Germania și că ar putea dura luni de zile pentru ca economia principală a Europei să fie în măsură să înceteze utilizarea petrolului rusesc. În schimb, guvernul german a precizat deja că va elimina treptat cărbunele rusesc până în vară. Printr-o lacună majoră a sancțiunilor de marți, navele din sectorul energetic sunt scutite.

Au crescut presiuni asupra Berlinului pentru a accepta să renunțe la petrolul rusesc, de când în weekend au apărut rapoarte despre atrocități împotriva civililor comise de trupele ruse înainte ca acestea să se retragă din zona Kievului.

Scenele cadavrelor care împânzeau străzile din Bucha, în afara capitalei ucrainene, și relatările despre crime și violuri, au provocat o furtună de indignare din partea liderilor mondiali și au intensificat cererile în cadrul UE de a afecta profiturile petroliere ale lui Putin.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni propus de UE va „tăia mai adânc” în economia Rusiei

Marți, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a pus accent pe cel mai recent pachet de sancțiuni, care va fi prezentat miercuri ambasadorilor UE pentru aprobare. Deși sancțiunile merg mai departe decât era planificat anterior, este probabil să existe o presiune din ce în ce mai mare pentru a face mai mult în zilele următoare, în special pentru încetarea importurilor de petrol și gaze rusești.

„Am văzut cu toții imaginile groaznice din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent”, a spus von der Leyen. „Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns.”

Von der Leyen a spus că cel de-al cincilea pachet de sancțiuni propus de UE va „tăia mai adânc” în economia Rusiei, dar nu reprezintă sfârșitul ambițiilor blocului. Se lucrează mai mult la sancțiuni puternice, a spus ea, inclusiv pentru petrolul rusesc.

„Rusia duce un război crud și nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci și împotriva populației sale civile. Este important să menținem presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest punct critic.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel