Motivul bizar pentru care unii oameni adaugă puțină sare în cafeaua de dimineață

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Majoritatea oamenilor, dacă au de gând să adauge ceva la cafeaua lor, aleg ceva dulce. Puțin zahăr sau sirop de alune, poate puțin lapte de vacă, totul pentru a mai îndulci puțin amărăciunea cafelei.

O metodă care circulă pe rețelele de socializare sugerează adăugarea unui mic praf mic de sare, mai degrabă decât o lingură de zahăr, la ceașca de cafea. Acest truc pare să îndepărteze o parte din amărăciune și scoate în evidență celelalte arome care altfel s-ar putea pierde, scrie Science Alert.

Dacă ideea ți se pare ciudată, fii sigur că nu este atât de ciudată pe cât ai putea crede. Există chiar și o bază științifică pentru această ciudățenie a cafelei, binecunoscută de zeci de ani: clorura de sodiu este extrem de eficientă în suprimarea amărăciunii din cafea și din tot felul de alimente.

Capacitatea clorurii de sodiu – sare de masă obișnuită – de a suprima amărăciunea a fost atribuită de oamenii de știință popularității sării ca ingredient de gătit în întreaga lume, de-a lungul istoriei omenirii. Înlăturând amărăciunea, sarea permite altor arome, precum dulceața sau umami, să iasă în prim-plan și să-și facă simțită prezența pe papilele gustative.

Cercetările publicate în 1995 au arătat că sarea este eficientă în mascarea amărăciunii. Când oamenii de știință au amestecat compuși dulci și amari, adăugarea de sare a făcut ca amestecul să aibă un gust mai dulce și mai puțin amar. 

Odinioară era obișnuit, de exemplu, să sărați vinetele pentru a le reduce amărăciunea copleșitoare, o practică care nu mai este necesară în prezent. Sărarea este, de asemenea, o tehnică populară pentru reducerea amărăciunii verzei de Bruxelles.

Amărăciunea cafelei apare atunci când este prăjită pentru preparare. 

Locurile din întreaga lume în care sarea este adăugată în mod obișnuit la cafea pentru a-i îmbunătăți aroma includ Vietnam, unde cafeaua sărată este îmbunătățită cu lapte condensat pentru o preparare delicioasă asemănătoare caramelului. O tradiție suedeză a cafelei arctice implică, de asemenea, adăugarea de carne sărată sau brânză.

Chiar și membrii Marinei SUA obișnuiau să bea cafea cu sare în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece echipamentul lor de desalinizare nu era în întregime eficient și au descoperit că sarea ajuta la amărăciune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel