În ultima duminică din luna octombrie se schimbă ora, se trece practic de la ora de vară la cea de iarnă, ceea ce aduce în plus o oră.
Există propuneri în acest sens inclusiv la nivelul UE pentru a se renunța la ora de vară.
Însă cum a apărut aceasă oră de vară și oră de iarnă, schimbarea care are loc anual și în urma căreia se „câștigă” sau se „pierde” o oră de două ori pe an.
În cadrul podcastului Nod în Papură, realizat de jurnalistul Val Vâlcu împreună cu sociologul și profesorul Alfred Bulai, acesta din urmă a explicat raționamentul din spatele acestei decizii și de ce azi se încearcă renunțarea la ora de vară/iarnă.
„Totul a început pentru că se dorea foarte mult să consumăm energie electrică. Măsura a fost implementată ulterior de comuniști tocmai pentru a economisi energia și a mări ziua.
În momentul când a început problema cu războiul din Rusia și implicit cea energetică după ruperea de dependența de energia rusă se pune din nou problema să facem economie la energie. Deci revenim la schimbarea schimbării. Iată cum funcționează presiunile care nu au legătură cu un mecanism economic sau financiar asupra politicilor europene.
Azi oricum o parte din afaceri se fac online, noaptea sau ziua, nu contează. Ca dovadă că noi filmăm de la noi de acasă”, a precizat Bulai.
„Interesant e că mulți vorbesc de programe naționale pentru a sprijini lumea asupra șocului trecerii la ora de vară sau de iarnă”, a mai comentat ironic sociologul, amuzat de faptul că în presa internațională mulți acuză „șocul” trecerii de la ora de vară/iarnă.
Alfred Bulai a mai propus, amuzat, să implicăm și psihologii pentru atenuarea acestor „șocuri”.
„Sunt un fan al orei de vară. Nu am un orar foarte strict, vin seara târziu acasă iar ora de vară îmi aducea o oră în plus de lumină inclusiv când îmi plim câinele. Mai lungeam ziua”, a conchis și Vâlcu.
Podcastul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci