Motivul pentru care a scăzut luminozitatea stelei Betelgeuse. Mulți astronomi au crezut că va exploda

Motivul pentru care a scăzut luminozitatea stelei Betelgeuse. Mulți astronomi au crezut că va exploda / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Motivul pentru care a scăzut luminozitatea stelei Betelgeuse. Mulți astronomi au crezut că va exploda / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Steaua Betelgeuse, una dintre cele mai strălucitoare de pe cer, a înregistrat o scădere a luminozității de la finalul anului 2019 până în anul 2020. La acea vreme, mulți astronomi au crezut că steaua va evolua într-o supernovă și o explozie a acesteia este iminentă.

Betelgeuse a înregistrat o scădere a luminozității de la sfârșitul anului 2019 până la începutul anului 2020, marcând un caz rar de variabilitate a stelei care a fost ușor de observat chiar și de cei mai neexperimentați oameni. Deși astronomii au fost încrezători că acest lucru nu ar putea duce la o eventuală explozie a stelei, ei erau mai puțin siguri de explicația reală. Un nou studiu atribuie cauza scăderii luminozității unui set de fenomene care au culminat cu tranzitul cu un nor de praf care a blocat parțial observarea stelei de pe Pământ.

Dr. Miguel Montargès de la Universitatea Sorbona a folosit telescopul Agenției Spațiale Europene pentru a înregistra Betelgeuse în puncte cruciale ale procesului. "Pentru prima dată, am văzut o stea schimbându-și luminozitatea în timp real, de la săptămână la săptămână", a spus Montargès într-un comunicat.

Betelgeuse este de 760 de ori mai mare decât Soarele și se află relativ aproape. Montargès și coautorii au putut vedea că estomparea nu s-a răspândit uniform, fiind concentrată în emisfera sudică a stelei, care a pierdut 90% din luminozitatea sa.

Pe ce teorii s-au bazat cercetătorii

O teorie a fost că aceasta reprezenta răcirea localizată a stelei, alta că praful ne ascundea vizibilitatea asupra sudului lui Betelgeuse. Lucrarea susține că acestea sunt probabil legate, mai degrabă decât a fi două explicații diferite. Montargès susține că o mare bulă de gaz a ajuns la suprafața sudică și a dus la o ejectie mare de material. Inițial, ceea ce a fost expulzat a fost în mare parte gaz transparent.

Cu toate acestea, în urma bulei, emisfera sudică s-a răcit, provocând condensarea gazului în praf. Fiind mai răcoros, Betelgeuse emite mai puțină lumină decât în mod normal, iar vizibilitatea de pe Pământ asupra stelei a început să scadă.

"Am asistat direct la formarea așa-numitului praf de stele", a spus Montargès.

Fiind un gigant roșu cu o masă de aproximativ 20 de ori mai mare decât a Soarelui, Betelgeuse va deveni inevitabil o supernova, iar de pe Pământ, supernova va fi la fel de strălucitoare ca Luna plină. Cu toate acestea, este probabil ca evenimentul să aibă loc abia peste 100.000 de ani, deși autorii notează că „este posibil să explodeze fără avertisment”, precizează IFLScience.

CITEȘTE ȘI   -  O stea aflată la 600 de ani lumină de Pământ, aproape să devină supernovă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel