Apa mării a devenit ruginie, iar specialiștii au făcut teste pentru a afla motivul.
De câteva zile marea are o cu totul altă culoare.În portul Tomis, lângă Cazino, dar și pe mai multe plaje din Constanța, apa a devenit ruginie. Este atât de tulbure încât nu se mai zărește fundul mării. Specialiștii au prelevat probe pentru a afla ce se întâmplă, iar rezultatele au arătat prezența unei alge cu potențial toxic, care nu înflorește frecvent.
„Este o algă care înoată în masa apei. Practic noi cu ochiul liber nu vedem această algă”, a spus Adrian Bîlbă, biolog, pentru Pro TV.
Întrebat dacă apa este neobișnuit de caldă pentru această perioadă, Adrian Bîlbă a explicat: „Este mai caldă cu 5-6 grade față de ce ne-am obișnuit”.
Potrivit experților, tocmai temperatura mare a apei ar fi dus la apariția algei, care se află în compoziția fitoplanctonului, dar rareori se dezvoltă abundent. Probe au prelevat și specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.
„Specia lingulodinium polyedra se regăsește într-o listă cu specii cu potențial toxic, la Marea Neagră nu a fost încă determinat”, a spus Oana Vlas, cercetător științific INCDM.
Deocamdată nu se știe cât de periculoasă este această specie de algă. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au spus că vor recolta totuși midii din apa roșie să vadă dacă pot fi mâncate în siguranță. Totuși, până când stabilesc experții dacă alga este periculoasă sau nu, oamenii sunt îndemnați să evite contactul cu apa.
„Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă. Midiile, scoicile, peștii mai mici se hrănesc cu aceste alge. Speciile fac parte din fitoplancton și ca orice alte organisme pot fi și ele filtrate”, a spus Oana Vlas, cercetător științific INCDM.
Marea s-a colorat în roșu și anul trecut. Atunci fenomenul a durat atunci câteva zile.
Lingulodinium polyedra este o specie de dinoflagelat, un tip de microorganism unicelular marin, cunoscut pentru capacitatea sa de a produce bioluminiscență. Dinoflagelatele sunt alge microscopice care fac parte din plancton și se găsesc în oceane și mări. Lingulodinium polyedra este cunoscut în special pentru două aspecte:
- Bioluminiscență: Această specie emite lumină atunci când este perturbată, provocând un fenomen spectaculos, în special noaptea, când valurile sau mișcarea apei declanșează emisia de lumină. Acesta este unul dintre motivele pentru care anumite plaje și ape marine par să „strălucească” în timpul nopții.
- „Red Tide” (Maree Roșie): Lingulodinium polyedra poate forma „blooms” (înfloriri) masive care duc la maree roșie, un fenomen în care apa devine colorată într-o nuanță roșie sau maronie din cauza acumulării mari de dinoflagelate. Mareele roșii pot fi dăunătoare, deoarece unele specii de dinoflagelate produc toxine care pot afecta viața marină, inclusiv peștii și mamiferele marine, dar și sănătatea umană dacă consumăm fructe de mare contaminate.
În general, deși bioluminiscența asociată cu această specie poate fi fascinantă, mareele roșii legate de creșterea excesivă a Lingulodinium polyedra pot provoca probleme ecologice
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu