Motivul pentru care cel mai înalt munte din Suedia se micșorează cu o viteză alarmantă

Motivul pentru care cel mai înalt munte din Suedia se micșorează cu o viteză alarmantă / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Motivul pentru care cel mai înalt munte din Suedia se micșorează cu o viteză alarmantă / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Potrivit noilor măsurători ale oamenilor de știință, Kebnekaise, cel mai înalt munte din Suedia, se micșorează cu o viteză alarmantă.

Noile măsurători efectuate de oamenii de știință din Suedia arată că Kebnekaise, cel mai înalt munte din Suedia, se micșorează cu o viteză alarmantă în fața încălzirii globale neîncetate. Cercetătorii spun că vârful sudic al Kebnekaise, renumit de mult pentru că este cel mai înalt punct din Suedia, se micșorează la niveluri nevăzute în ultimele decenii.

Vârful sudic glaciar, numit Sydtoppen, se ridica la 2.120 metri (6.955 ft) deasupra nivelului mării în 1968, când au început măsurătorile semestriale. După aceea, înălțimea vârfului înghețat a fluctuat din cauza unei game de condiții meteorologice și climatice, inclusiv factori de precipitații - dar încă de la sfârșitul anilor 1990, o traiectorie generală descendentă a devenit clară în datele oamenilor de știință.

În 1996, vârful sudic se ridica la 2.118 metri, dar a scăzut la 2.110 metri în 1998. În 2011, a coborât sub 2.100 metri - atingând 2.099,7 - și de atunci tendința a continuat. În 2018, vârful sudic a pierdut titlul de a fi cel mai înalt punct al Suediei față de vârful nordic al Kebnekaise (care este stâncos și, prin urmare, stabil, cu eventuale fluctuații de înălțime datorate variațiilor stratului de zăpadă).

Noile măsurători precizate de cercetătorii de la Universitatea din Stockholm arată că Sydtoppen se află acum la 2.094,6 metri deasupra nivelului mării.

Într-un nou studiu care detaliază istoria observațiilor de înălțime și a modificărilor ghețarilor de la Kebnekaise, cercetătorii spun că datele indică o „remodelare complexă a masei la vârf”, iar minimele record reprezintă „începutul unei noi situații problematice” pentru turiști, potrivit ScienceAlert.

Teritoriul Japoniei s-a extins cu o nouă insulă

Există 6.852 de insule care alcătuiesc Japonia, ceea ce reprezintă un număr destul de mare. Dar, începând din această săptămână, acest număr a crescut cu unu - cel puțin deocamdată - datorită erupției vulcanului submarin Fukutoku-Okanoba.

Noua masă teritorială este situată la aproximativ 1.200 de kilometri sud de Tokyo, aproape de insula Iwo Jima. A apărut pe 13 august, dar abia două zile mai târziu apariția sa la suprafață a fost confirmată de garda de coastă japoneză. Ei au raportat pene de abur și gaze care se ridicau la peste 15 kilometri, precum și bucăți de piatră ponce create de erupție plutind pe o zonă largă de 60 de kilometri (37 mile) a oceanului. În cele din urmă, garda de coastă a reușit să distingă forma noii insule: o semilună (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel