Motivul pentru care Finlanda interzice privatizarea furnizorilor de apă

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Propunerea guvernului de la Helsinki trebuie să treacă prin Parlament, aceasta venind în contextul eforturilor de creștere a securității.

Citește și: Secretul finlandez pentru o casă călduroasă fără încălzire. Costă extrem de puțin și e foarte eficient

Guvernul de la Helsinki a propus ca municipalitățile să interzică vânzarea către investitori privați a facilităților care asigură aprovizionarea cu apă, din motive ce țin de securitatea aprovizionării, transmite Bloomberg.

Astfel, potrivit unei propuneri revizuite prezentate joi de Guvernul de la Helsinki, municipalitățile vor trebui să păstreze controlul deplin asupra facilităților de tratare a apelor, a informat Sari Essayah, ministerul finlandez al Agriculturii și Pădurilor, într-un comunicat de presă. Măsura vine ca urmare a criticilor exprimate față de o propunere anterioară, care ar fi permis vânzarea unor pachete minoritare de acțiuni la aceste facilități, notează Agerpres.

Există ”o voință politică puternică” de a elimina dreptul pe care îl au în prezent municipalitățile în a-și reduce participațiile, a mai precizat ministrul finlandez al Agriculturii, dând drept motiv îngrijorările cu privire la securitatea aprovizionării. Propunerea Guvernului trebuie să treacă prin Parlament înainte de a deveni lege.

Propunerea vine în contextul eforturilor de creștere a securității aprovizionării

Cea mai recentă propunere a Ministerul finlandez al Agriculturii și Pădurilor vine într-un context în care Finlanda își intensifică eforturile destinate creșterii securității aprovizionării și protejării infrastructurii critice. Printre măsurile discutate se numără posibilitatea confiscării unor proprietăți imobiliare care ar putea reprezenta o amenințare la adresa securității naționale, după ani în care cetățeni ruși au cumpărat proprietăți finlandeze, inclusiv în apropiere de active sensibile și de unități militare.

În ultimele 15 luni, Finlanda s-a confruntat cu trei situații în care cablurile submarine au fost deteriorate de ancorele unor nave. Cel mai recent caz a avut loc în luna decembrie 2024 și în prezent autoritățile au demarat o anchetă pentru a stabili dacă este vorba de o infracțiune penală și o interferență gravă asupra sistemelor de comunicații. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel