Află mai multe detalii despre problema economică cu care se confruntă Nigeria.
Nigeria se confruntă în prezent cu cea mai gravă criză economică din ultima generație, ceea ce duce la dificultăți și furie pe scară largă.
Confederația sindicală, Congresul Muncii din Nigeria (NLC), a organizat marți proteste la nivel național, solicitând Guvernului să ia mai multe măsuri.
Un litru de benzină costă de peste trei ori mai mult decât în urmă cu nouă luni, în timp ce prețul alimentelor de bază, orezul, s-a dublat în ultimul an.
Aceste două cifre evidențiază dificultățile cu care se confruntă mulți nigerieni, deoarece salariile nu au ținut pasul cu creșterea costului vieții.
La fel ca multe alte națiuni, Nigeria s-a confruntat în ultimii ani cu șocuri economice venite de dincolo de țărmurile sale, dar există și probleme specifice țării, parțial determinate de reformele introduse de președintele Bola Tinubu la preluarea mandatului în luna mai a anului trecut.
În general, inflația anuală, care reprezintă rata medie de creștere a prețurilor, se apropie acum de 30%, cea mai mare cifră din ultimele aproape trei decenii. Costul alimentelor a crescut și mai mult, cu 35%.
Cu toate acestea, salariul minim lunar, stabilit de Guvern și pe care toți angajatorii ar trebui să îl respecte, nu s-a schimbat din 2019, când a fost stabilit la 30.000 de naira.
Mulți suferă de foame, raționalizând mâncarea pe care o au sau căutând alternative mai ieftine.
Foto: Agerpres
În nord, unii oameni mănâncă acum orezul care este în mod normal aruncat ca parte a procesului de măcinare. De obicei, deșeurile se transformă în hrană pentru pești.
Videoclipuri distribuite pe scară largă pe rețelele de socializare arată cum unii reduc dimensiunea porțiilor.
Un video arată o femeie care taie un pește în nouă bucăți, în loc de media de patru-cinci. Ea este auzită spunând că obiectivul ei este de a se asigura că familia ei poate mânca măcar puțin pește de două ori pe săptămână.
Inflația a crescut vertiginos în multe țări, deoarece combustibilul și alte costuri au crescut ca urmare a războiului din Ucraina.
Dar eforturile președintelui Tinubu de a remodela economia au contribuit, de asemenea, la această povară.
În ziua în care a depus jurământul, în urmă cu nouă luni, noul președinte a anunțat că subvenția de lungă durată pentru combustibil se va încheia.
Aceasta a menținut prețurile la benzină la un nivel scăzut pentru cetățenii acestei națiuni producătoare de petrol, dar a reprezentat, de asemenea, o mare povară pentru finanțele publice. În prima jumătate a anului 2023, aceasta a reprezentat 15% din buget, mai mult decât a cheltuit Guvernul pentru sănătate sau educație. Președintele Tinubu a susținut că acest lucru ar putea fi folosit mai bine în altă parte.
Cu toate acestea, saltul uriaș ulterior al prețului la benzină a determinat creșterea altor prețuri, deoarece companiile transferă costurile de transport și de energie către consumator.
Foto: Agerpres
Un alt factor care face ca inflația să crească este o problemă pe care președintele Tinubu a moștenit-o de la predecesorul său, Muhammadu Buhari, potrivit analistului financiar Tilewa Adebajo.
Acesta a declarat pentru BBC că Guvernul anterior a cerut băncii centrale a țării împrumuturi pe termen scurt pentru a acoperi cheltuieli în valoare de 19 miliarde de dolari.
Banca a tipărit banii, ceea ce a contribuit la alimentarea inflației, a spus Adebajo.
De asemenea, Tinubu a pus capăt politicii de ancorare a prețului monedei naira la dolarul american, în loc să lase piața să stabilească acest lucru pe baza cererii și a ofertei. Banca centrală cheltuia o mulțime de bani pentru a menține acest nivel.
Eliminarea acestei legături a dus la scăderea valorii naira cu peste două treimi, atingând pentru scurt timp un minim istoric săptămâna trecută.
În luna mai a anului trecut, cu 10.000 de naira se puteau cumpăra 22 de dolari, în timp ce acum se pot obține doar aproximativ 6,40 de dolari.
Cum naira valorează mai puțin, prețul tuturor produselor importate a crescut.
Deși este puțin probabil ca președintele să revină asupra deciziilor sale privind subvenția pentru combustibil și a monedei naira, despre care susține că vor da roade pe termen lung, făcând economia Nigeriei mai puternică, Guvernul a introdus unele măsuri pentru a ușura suferința.
Vicepreședintele Nigeriei, Kashim Shettima, a anunțat înființarea unui consiliu însărcinat cu controlul și reglementarea prețurilor la alimente. De asemenea, Guvernul a ordonat ca rezerva națională de cereale să distribuie 42.000 de tone de cereale, inclusiv porumb și mei.
Aceasta nu este prima dată când Guvernul a declarat că distribuie ajutoare pentru nigerienii săraci și vulnerabili, însă sindicatele au criticat adesea metoda de distribuire a alimentelor de către Guvern, spunând că o mare parte din acestea nu ajung la familiile sărace.
Foto: Agerpres
De asemenea, Guvernul a declarat că lucrează cu producătorii de orez pentru a introduce mai mult orez pe piețe, iar funcționarii vamali au fost instruiți să vândă ieftin sacii de cereale pe care i-au confiscat. Ca un semn de cât de rău stau lucrurile, vineri, acest lucru a dus la o prăbușire în cel mai mare oraș, Lagos, care a ucis șapte persoane, potrivit presei locale. Aceste distribuiri au fost acum oprite.
Orezul a fost confiscat în timpul Guvernului anterior, care a interzis importurile de orez pentru a încuraja fermierii locali să cultive mai mult. Această interdicție a fost ridicată anul trecut, în încercarea de a reduce costurile, dar, din cauza scăderii valorii monedei naira, nu a funcționat.
Aproximativ 15 milioane de gospodării mai sărace primesc, de asemenea, un transfer în numerar de 25.000 de naira (16 dolari; 13 lire sterline) pe lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News