Norvegia începe să stocheze cereale, invocând pandemia, războiul și schimbările climatice.
Guvernul Norvegiei a semnat marți un acord pentru stocarea cerealelor, invocând pandemia de COVID-19, un război în Europa și schimbările climatice ca motive pentru această măsură.
Acordul pentru stocarea a 30.000 de tone de cereale a fost semnat de ministrul agriculturii și alimentației, Geir Pollestad, și patru companii private. Grâul, care va aparține guvernului norvegian, va fi depozitat de aceste companii în facilități din întreaga țară.
Într-o declarație, ministerul agriculturii și alimentației din Norvegia a spus că „crearea unui stoc de urgență de cereale alimentare înseamnă a fi pregătit pentru neprevăzut”.
Norvegia va semna contracte suplimentare de stocare în următorii ani, având ca obiectiv construirea rezervei până în 2029. Scopul este de a avea aproximativ 82.500 de tone de cereale în stoc până la sfârșitul deceniului, „astfel încât să avem suficient grâu pentru consumul pe trei luni al populației Norvegiei într-o situație de criză care ar putea apărea”, a declarat Pollestad pentru postul de televiziune norvegian NRK.
În primul trimestru al acestui an, Norvegia avea 5,6 milioane de locuitori.
Anul trecut, națiunea scandinavă a anunțat că va cheltui 63 de milioane de coroane (6 milioane de dolari) pe an pentru stocarea cerealelor.
Norvegia stocase cereale în anii 1950, dar și-a închis depozitele în 2003, considerând că acestea nu mai erau necesare.
Cu toate acestea, după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, Norvegia a înființat o comisie pentru a evalua punctele forte și slăbiciunile sistemelor sale de pregătire pentru urgențe, care a recomandat stocarea produselor din cereale.
Țara bogată în petrol, care a sprijinit Ucraina, găzduiește, de asemenea, Depozitul Global de Semințe din arhipelagul său Svalbard, la aproximativ 1.300 de kilometri de Polul Nord.
Din 2008, bănci de gene și organizații din întreaga lume au depozitat aproape 1 milion de mostre de semințe în acest depozit pentru a-și susține propriile colecții în caz de calamități provocate de om sau naturale.
Guvernul norvegian a finanțat costul construcției, în timp ce o organizație nonprofit internațională plătește pentru costurile operaționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu