Motivul pentru care populația lumii va începe în curând să scadă

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Numărul oamenilor de pe Pământ a ajuns la 8 miliarde în noiembrie 2022.

Acum, un nou raport sugerează că populația lumii ar putea atinge vârful de 9 miliarde până în 2050, un număr mult mai mic decât se credea anterior, conform Science Alert.

În comparație cu alte estimări mai cunoscute, precum cele ale Națiunilor Unite, cea mai recentă predicție este fie o gură de aer, fie un semn de dezastru.

Avantajele și dezavantajele populației umane în creștere a Pământului creează dezbateri, susținătorii citând efecte pozitive asupra economiei și tehnologiei, iar criticii subliniind riscurile pentru mediu și armonia socială.

Deși s-ar putea argumenta că populațiile mai mici necesită mai puțină energie, locuințe, hrană și apă, există câteva avertismente semnificative. Cel mai important, o inversare iminentă a creșterii populației înseamnă că avem nevoie de investiții majore în educație și sănătate. În plus, vorbim de modalități de a depăși inegalitatea economică într-o societate care îmbătrânește.

„Aceste schimbări extraordinare sunt concepute ca foi de parcurs pentru politici și investiții care vor funcționa pentru majoritatea oamenilor”, au scris autorii în raportul lor.

„Nu sunt o încercare de a crea o utopie imposibil de atins; în schimb, ele sunt o bază esențială pentru o civilizație rezistentă pe o planetă aflată sub o presiune extraordinară”, mai precizează autorii.

Predicțiile raportului se bazează pe cercetări ample și o mare parte din acestea arată că cei mai bogați 10% dintre cei mai bogați oameni din lume sunt cei mai responsabili pentru supraconsumul care amenință stabilitatea mediului, iclusiv schimbările climatice.

„Principala problemă a umanității este consumul de carbon de lux și biosferă, nu populația”, spune cercetătorul de mediu Jorgen Randers, unul dintre modelatorii Earth4All, inițiativa care a colaborat cu Global Challenges Foundation pentru a crea acest raport.

„Locurile în care populația crește cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici pe persoană, în comparație cu locurile care au atins vârful populației cu multe decenii în urmă”, mai scriu cercetătorii.

În analiză sunt luate în considerare zece țări și regiuni, de la China la Statele Unite până la Africa Subsahariană. În prezent, ratele de creștere a populației sunt cele mai ridicate în mai multe țări africane, cum ar fi Angola, Niger, Republica Democrată Congo și Nigeria, precum și în unele țări asiatice, cum ar fi Afganistan.

Scenariile evoluției populației

Folosind un model de dinamică recent construit, cercetătorii au analizat două scenarii diferite care ar putea avea loc în acest secol.

Primul scenariu, intitulat sumbru „Prea puțin prea târziu”, se bazează pe ipoteza că variabile precum ratele natalității, nivelul de economii și datorii, ratele de impozitare și modelele de venit vor continua modelele lor actuale.

Acest scenariu prognozează un vârf global al populației de 8,8 miliarde la mijlocul acestui secol și o scădere treptată la 7,3 miliarde în 2100.

Inegalitatea globală, amprentele ecologice și dispariția faunei sălbatice vor crește pe măsură ce creșterea economică și a populației încetinește. Colapsurile regionale pot crește pe măsură ce diviziunile sociale în interiorul și între țări cresc, în special în țările cu economii slabe și guverne sărace.

În scenariul mai plin de speranță, numit „Saltul gigant”, populația globală atinge vârful la 8,5 miliarde până în jurul anului 2040 și scade la doar șase miliarde până la sfârșitul secolului. Autorii indică faptul că unul dintre factorii decisivi în acest rezultat optimist este faptul că inegalitatea economică din întreaga lume este recunoscută ca o sursă de diviziune și o amenințare la adresa democrației și a progresului uman.

În acest viitor ipotetic, sărăcia extremă ar urma să fie eliminată până în anul 2060, ceea ce ar avea un impact profund asupra creșterii populației globale.

Această schimbare necesită investiții masive de reducere a sărăciei și politici revoluționare de securitate alimentară și energetică, inegalități și egalitate de gen.

„O viață bună pentru toți este posibilă numai dacă utilizarea extremă a resurselor de către elita bogată este redusă”, explică Randers.

Alte proiecții majore trec cu vederea dezvoltarea economică rapidă ca o soluție la creșterea populației, potrivit autorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel