Medicul psihiatru Marián Rojas a explicat care este motivul pentru care rețelele sociale creează atât de multă dependență.
După zece ani sau mai mult de conviețuire cu cele mai populare rețele sociale, precum Instagram sau TikTok, alertele privind consumul iresponsabil al rețelelor sociale s-au intensificat. Preocuparea este îndreptată în special către populația tânără, adolescenți, dar realitatea este că dependența este îngrijorătoare indiferent de vârstă. Psihiatrul Marián Rojas dezvăluie de ce nu ne putem abține să ne uităm la ecran.
Psihiatrul Marián Rojas Estapé abordează noile provocări ale societății hiperdigitalizate în care trăim în cartea sa. De asemenea, își împărtășește reflecțiile și sfaturile prin intermediul contului său de Instagram. În unul dintre videoclipurile sale recente, dezvăluie care sunt cei patru factori care explică de ce rețelele sociale au un control atât de extrem asupra vieților noastre.
Conform acestei experte, germenul dependenței emoționale generate de rețelele sociale se află în eliberarea de dopamină pe care o provoacă acestea. Este vorba despre un neurotransmițător care influențează, printre alte funcții ale organismului, starea de spirit. Activitățile plăcute generează dopamină, iar acest lucru este realizat de conținutul infinit al diferitelor aplicații pe care le consumăm în fiecare zi.
Rojas Estapé explică pe contul său de Instagram că sunt patru factori care influențează această dinamică care pare incontrolabilă: aceea de a privi minute și minute, ore și ore, la ecranul unui telefon, fiind atenți la un „scroll infinit”:
Creierul asociază emoții cu ecranul, cu consumul de aplicații și se eliberează dopamină, legată de activitățile plăcute.
Algoritmii aplicațiilor identifică ceea ce ne place, conținuturile pe care le căutăm cel mai mult, conturând profilul nostru.
Sistemul de recompensă al creierului se întărește: „întotdeauna va exista ceva care să-ți placă”, subliniază această expertă.
Conținutul la care avem acces este constant, astfel încât „cortexul tău prefrontal nu are timp să spună: 'Hai, oprește-te, ieși de aici'”. Scroll-ul infinit este, conform psihiatrului, ceea ce stă la baza deficitului de atenție cu care se confruntă atât populația tânără, cât și cea adultă, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News