Află în articol de ce ar fi bine să dormi mai mult în weekend.
„Recuperarea” somnului în weekend ar putea reduce riscul de boli de inimă cu aproape 20%, potrivit unui nou studiu prezentat săptămâna aceasta de autorii de la Laboratorul de Boli Infecțioase din China. Oamenii de știință au folosit date auto-raportate de la peste 90.000 de persoane care au participat la proiectul Biobank din Marea Britanie. Astfel, cercetătorii au creat patru cohorte, de la cei cu „cele mai compensate” cantități de somn până la cei cu cel mai puțin somn. În cadrul acestui somn, privarea de somn a fost definită ca mai puțin de șapte ore pe noapte.
Subiecții în cauză au fost urmăriți timp de 14 ani, iar în cele din urmă autorii studiului au descoperit că cei cu cele mai multe ore de somn au avut un risc cu 19% mai mic să dezvolte boli de inimă decât cei cu mai puține ore de somn.
Experții explică că privarea de somn poate afecta sistemul imunitar al unei persoane, bunăstarea și capacitatea de a se concentra asupra sarcinilor zilnice. CDC recomandă ca adulții să beneficieze de cel puțin 7 ore de somn în fiecare noapte, dar estimează că 1 din 3 adulți nu doarme suficient.
Rigved Tadwalkar, cardiolog la Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today că a fost surprins de constatări:
„Am fost surprins că „recuperarea” somnului ar putea fi atât de utilă. Acest studiu demonstrează capacitatea remarcabilă a corpului nostru de a-și recupera energia și funcționalitatea, chiar și după perioade de privare de somn. În timp ce legătura dintre somn și sănătatea inimii este bine stabilită, amploarea și momentul beneficiului observat în acest studiu este de remarcat. Subliniază și mai mult importanța prioritizării somnului, chiar dacă înseamnă că trebuie să faci ajustări la programul tău de weekend”.
MNT a vorbit, de asemenea, cu Melanie Murphy Richter, un dietetician nutriționist, care nu a fost implicată în studiu. Richter a spus că în timp ce somnul compensator - mai multe ore de somn în weekend, după cum sugerează noul studiu - poate fi utilă pe termen scurt, dar nu este o abordare pentru o sănătate mentală și fizică optimă.
„Lipsa constantă de somn poate duce la o acumulare de hormoni de stres, la dezechilibre ale metabolismului și la creșterea inflamației – lucruri pe care câteva ore suplimentare de somn nu le vor rezolva cu ușurință. În timp, acest lucru poate contribui la probleme grave de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile de inimă, așa cum sugerează și acest studiu.
Din punct de vedere funcțional al sănătății, este esențial să menținem un program regulat de somn și să acordăm prioritate calității somnului la fel de mult ca și cantității, mai degrabă decât să mizăm pe capacitatea de a compensa prin dormitul mai mult în weekend. Gândiți-vă la somn ca fundația care susține tot ceea ce faceți pentru sănătatea dvs., indiferent dacă este vorba despre nutriție, exerciții fizice sau gestionarea stresului. Deși vă puteți recupera puțin după o săptămână grea, dar cea mai bună strategie este să evitați datoria de somn în primul rând, făcând în așa fel încât un somn suficient să fie parte a rutinei dvs..”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu