Pentru descongestionarea traficului din orașe și a limitării poluării, la Parlament a fost introdusă o nouă măsură legislativă pentru încurajarea utilizării vehiculelor mai puțin poluante.
În expunerea de motive a modificării legislative, se spune că autoturismele personale sunt utilizate excesiv iar acest lucru duce la aglomerarea traficului din orașe cât și la poluare cu mult peste limitele admise.
Aglomerația de autovehicule cât și ambuteiajele sunt sursă de poluare, din ce în ce mulți oameni preferând mașina mică în detrimentul transportului în comun, a bicicletelor sau mopedelor.
Conform statisticilor, oamenii petrec, în România, în jur de două ore zilnic în trafic.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că 93% din copiii din lume respira aer toxic și 600.000 dintre cei sub 15 ani mor anual din cauza poluării, care favorizează infecții respiratorii acute. De altfel, la nivel mondial, peste 80% din persoanele care trăiesc în zonele urbane în care se monitorizează poluarea aerului sunt expuse la un grad de poluare care depășește limitele orientative ale OMS. În România mor 25.000 de oameni anual din cauza poluării, comparabil chiar cu decesele provocate de actuala pandemie de COVID-19.
Citește și: România vs Suedia, siguranța pe șosele în cifre. De 10 ori mai multe decese în România
Astfel, noua propunere legislativă își propune să fluidizeze traficul, iar, în acest scop, se dorește ca motocicletele să poată avea acces pe benzile special create pentru transportul în comun.
În expunerea de motive, se mai spune că numeroase state au implementat deja această idee care s-a dovedit a fi un real succes.
Potrivit unei analize a FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations), care cuprinde și date din România, mai multe țări permit deja circulația motocicletelor pe benzile destinate transportului public.
În Norvegia, spre exemplu, este permisă conducerea motocicletelor pe benzile de autobuz. Și în Marea Britanie s-a analizat oportunitatea implementării acestei idei, iar unele orașe au adoptat deja această măsură.
Astfel, modificarea legislativă spune că: ”Autovehiculele din categoriile A, Al si A2 au dreptul să circule pe benzile destinate transportului public de persoane, acolo unde acestea există și sunt semnalizate ca atare, doar în sensul de deplasare al transportului public de persoane.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News