Motreanu (PNL): România poate depăși aceste crize combinate. I-am adus pe frații români de peste Prut mai aproape ca niciodată de integrarea europeană

foto: Dan Motreanu, Facebook
foto: Dan Motreanu, Facebook

Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreşedinte al PNL, a transmis un mesaj la împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. 

„Am participat la manifestările de la Iași dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Actul Unirii de la 1859 dovedește cât de important este ca o națiune să aibă lideri cu un proiect politic, bine pregătiți și curajosi. De asemenea, arată cât de importantă este solidaritatea dintre clasa politică și popor pentru îndeplinirea obiectivelor naționale.

Elita politică a vremii a avut o strategie ingenioasă: dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești.Politicienii români au folosit din plin contextul european favorabil. În urma înfrângerii suferite în Războiul Crimeei, trupele ruse au fost nevoite să se retragă din Principatele Române, pe care le ocupaseră în 1853.

Printre cei care au jucat un rol crucial în desfășurarea evenimentelor s-au numărat și tineri politicieni români de orientare liberală, precum Mihail Kogălniceanu, frații Ion C. Brătianu și Dimitrie C. Brătianu, Ion Ghica, frații Golescu și C.A. Rosetti. Unirea din 1859 a fost puternic sprijinită de Franța. Reformele inițiate după Unirea Principatelor au fost de inspirație occidentală: reforma agrară, secularizarea averilor mănăstirești, legea educației și Codul Civil.Unirea a fost recunoscută inițial doar pe durata domniei lui A.I. Cuza, dar a fost consolidată prin acceptarea tronului Principatelor Unite de către domnitorul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care se bucura atât de sprijinul Franței, cât și de cel al Prusiei și sub care România si-a cucerit Independența.Unirea Principatelor, este o dovadă, și nu singura, că sprijinul pentru modernizarea și prosperitatea României poate veni doar din Vest. Cei care se raportează la Rusia ca la un model de conducere ignoră lecțiile dure ale istoriei. Traversăm o perioadă dificilă, cu un război la granițele României. Criza energetică globală și creșterea prețurilor ne-au provocat numeroase probleme, dar începem să vedem semnele revenirii.Avem acces la fonduri europene consistente.

Dacă vom da dovadă de profesionalism și solidaritate, România poate depăși aceste crize combinate. I-am adus pe frații noștri români de peste Prut mai aproape ca niciodată de integrarea europeană, mai aproape de România. Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina”, a scris Dan Motreanu, europarlamentar PNL.

2. -imagine fara descriere- (ajutor-pentru-fermierii-din-republica-molodva--ursula-von-der-leyen--raspuns-la-scrisoarea-lui-dan-motreanu-1_56033500.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel