Mpox, declarată de OMS o „urgență de sănătate publică de interes internațional”.  Este timpul să ne facem griji?

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

OMS a declarat Mpox (variola maimuței) o „urgență de sănătate publică de interes internațional”. Află în articol dacă este timpul să ne facem griji.

Pe 14 august, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat virusul Mpox (variola maimuței), care se răspândește rapid în mai multe țări africane, drept o „urgență de sănătate publică de interes internațional”. Acest lucru ar urma să ducă la mobilizarea resurselor globale și regionale de sănătate publică pentru a monitoriza și a răspunde mai bine amenințărilor reprezentate de această boală, relatează Reuters.

VEZI ȘI: Suedia confirmă primul caz de mpox (variola maimuței). OMS declară urgență globală de sănătate publică

Desigur, în urma COVID-19, mulți oameni sunt acum îngrijorați și se tem că suntem pe cale să retrăim trauma colectivă a blocajelor cauzate de un virus potențial mortal. Totuși, există cu adevărat motive de îngrijorare? Un renumit epidemiolog a explicat pentru The Conversation împărtășește aceste preocupări, dar, în acest moment, crede că anunțul OMS ar trebui să trezească prudență, nu să provoace panică.

Ce este, de fapt, virusul Mpox 



Mpox, numit și variola maimuțelor, este un virus care provoacă simptome asemănătoare gripei, dar și vezicule pe piele. Din fericire, virusul se răspândește în mare parte prin contact direct cu leziuni infectate sau fluide corporale sau prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturile. Aceasta înseamnă că boala nu este de obicei la fel de contagioasă precum e COVID. Cu toate acestea, se poate răspândi și prin picături respiratorii, deși acest lucru se întâmplă de obicei numai în cazul contactului apropiat prelungit în zone cu ventilație limitată.

Aceste caracteristici explică de ce, istoric, focarele de Mpox au fost de obicei limitate la rețele sexuale dens interconectate și în locuri în care contactul fizic poate fi prelungit, cum ar fi în cluburile de noapte.

Cu toate acestea, situația actuală din Africa arată că unele dintre aceste caracteristici se schimbă. În Republica Democratică Congo și în țările învecinate, se pare că o versiune mai mortală și mai virulentă a virusului - care decurge dintr-o tulpină denumită Clade 2 - se instalează cu pași rapizi. Acest lucru este evidențiat de faptul că mai multe țări africane care nu au văzut anterior transmisie înregistrează acum o răspândire crescută.

Noua tulpină Mpox , mai periculoasă



De asemenea, experții din sănătatea publică avertizează asupra transmiterii la copii, sugerând că această formă mai virulentă poate necesita mai puțin contact fizic decât am observat în transmiterea Clade 1, care a provocat un focar global în 2022.

Totodată, potrivit oamenilor de știință, există dovezi că această tulpină este mai mortală, cu rate de mortalitate între trei și cinci la sută, ceea ce depășește considerabil rata medie de mortalitate a COVID-19. Având toate acestea în minte, este firesc să ne întrebăm: „Ar trebui să ne îngrijorăm?”

În acest moment, acțiunile OMS ne arată de fapt că acum comunitatea internațională de sănătate publică ar trebui să acorde atenție și să se pregătească pentru un posibil focar internațional la scară largă de Mpox - un lucru pe care nu l-a reușit în ultimele decenii.

Cel mai important este faptul că după ce OMS a declarat virusul o „urgență de sănătate publică de interes internațional” se facilitează o colaborare globală mai bună pentru a monitoriza situația din Republica Democratică Congo și din țările învecinate. De asemenea, acest fapt face posibilă direcționarea vaccinurilor în acele regiuni pentru a controla transmiterea virală. Potrivit experților, vaccinurile Mpox existente sunt sigure și eficiente. În prezent, utilizarea lor este prioritară pentru populațiile cu risc ridicat, cum ar fi persoanele gay și bisexuale sau persoanele care prestează servicii sexuale.

Ce se întâmplă dacă Mpox se va răspândi și în alte țări



În cazul în care transmiterea virusului va începe la alte populații, este probabil ca producția de vaccin Mpox să crească, iar proviziile să înceapă să fie disponibile pe scară largă pentru a satisface cererea și nevoia. Totuși, în acest caz este important de menționat că redirecționarea acestor vaccinuri va limita disponibilitatea lor către țările africane care nu au capacitatea de a le produce.

Virusul Mpox este endemic în țările africane de zeci de ani - atrăgând pentru prima dată atenția în anii 1960 și 1970. Unii oameni de știință spun că eșecul nostru global de a aborda transmiterea mai devreme a contribuit direct la amenințările cu care ne confruntăm astăzi. Astfel, potrivit acestora, permiterea răspândirii necontrolate a unui virus atât de periculos este de fapt un eșec masiv al sănătății publice – mai ales că există vaccinuri eficiente care ar putea duce la eradicarea Mpox, dacă sunt utilizate în mod corespunzător.

Totuși, este important de menționat că specialiștii susțin în acest moment că deși situația actuală este îngrijorătoare, nu există încă niciun motiv de panică. Însă, dacă se observă o răspândire accelerată va fi necesar să fim atenți la sfaturile experților din domeniul sănătății publice și să luăm măsurile adecvate, acordând acces facil la vaccinuri comunităților care au cea mai mare nevoie de ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel