Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a clarificat că mpox, deși îngrijorător, nu este noul COVID, deoarece autoritățile știu cum să îi controleze răspândirea, potrivit Reuters.
Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a subliniat marți că mpox, indiferent dacă este vorba despre tulpina nouă sau cea veche, nu este noul COVID, deoarece autoritățile știu cum să controleze răspândirea acestuia.
„Putem și trebuie să combatem mpox împreună”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un briefing de presă. "Așadar, vom alege să implementăm sistemele necesare pentru a controla și elimina mpox la nivel global? Sau vom intra într-un alt ciclu de panică și neglijență? Modul în care răspundem acum și în anii ce vor urma va reprezenta un test crucial pentru Europa și pentru întreaga lume”, a adăugat el.
Mpox, o infecție virală care provoacă leziuni pline de puroi și simptome asemănătoare gripei, este de obicei ușoară, dar poate fi mortală. Varianta clade 1b a mpox a generat îngrijorare la nivel global, deoarece pare să se răspândească mai ușor prin contact apropiat de rutină. Un caz al acestei variante a fost confirmat săptămâna trecută în Suedia și este legat de un focar în creștere în Africa.
Kluge a declarat că atenția acordată noii tulpini clade 1 oferă Europei oportunitatea de a se concentra din nou pe varietatea mai puțin severă, clade 2, inclusiv printr-un sfat public mai bun privind sănătatea și o mai bună supraveghere. Aproximativ 100 de cazuri noi ale tulpinii clade 2 a mpox sunt raportate acum lunar în regiunea europeană, a adăugat Kluge.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri mpox, cunoscută și sub denumirea de variola maimuței, ca fiind o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecție virală în Republica Democratică Congo, care s-a extins în țările vecine, conform Reuters.
Mpox se poate transmite prin contact apropiat și, deși de obicei este o boală ușoară, în cazuri rare poate fi letală, provocând simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate cu puroi.
Declararea unei epidemii drept "urgență de sănătate publică de interes internațional" (PHEIC) — cel mai înalt nivel de alertă al OMS — poate stimula cercetarea, finanțarea și măsurile internaționale de sănătate publică, facilitând cooperarea globală pentru controlul bolii.
Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice cunoscută ca clada I. Totuși, o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contact apropiat de rutină, inclusiv contact sexual, extinzându-se din Congo în țările vecine precum Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda, ceea ce a declanșat reacția OMS.
„Este evident că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu