MRU așteaptă ca PNL să schimbe tabăra, pentru a nu sfârși măcinat

mihai-razvan-ungureanu
mihai-razvan-ungureanu

Preşedintele Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a afirmat, într-un interviu acordat ziarului Adevărul, că îi așteaptă la masa dialogului pe liberalii nemulțumiți de actuala conducere "complet incompatibilă" a partidului, convinși că dacă PNL nu schimbă tabăra, va sfârși măcinat.

Fostul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, este dispus să negocieze cu alte formațiuni politice, după scrutinul legislativ din 9 decembrie.

"Nu am discutat până acum despre politica de alianţe postelectorale. Nici n-a fost timpul, şi subiectul, în momentul de faţă, e doar speculativ, n-are importanţă. Ce va fi după 9 decembrie va fi foarte interesant. Pentru toată lumea. Pentru că speculaţia tuturor merge înspre soarta USL. Eu nu cred că ar fi vreodată o problemă ca ARD, al cărei scop strategic este să supravieţuiască zilei de 9 decembrie, indiferent de rezultatele alegerilor şi să poată creşte pe orizontul 2013-2014-2016, pe toate procesele electorale care se vor succeda, să deschidă discuţiile cu un PNL, în fruntea căruia să nu se regăsească actuala echipă de conducere", a declarat fostul premier, aluzie, în principal la liderul liberalilor, Crin Antonescu.

Ungureanu constată că "este complet anormal ca PNL să fie într-o frăţie politică împreună cu PSD şi cu PC. Este de o improprietate ideologică, pe de o parte, dar pe de altă parte, e o jignire adusă însăşi naturii PNL, care este totuşi un partid istoric, este un partid alcătuit dintr-o majoritate de oameni cu mare bun simţ, din profesionişti foarte buni. Cunosc personal şefi de organizaţii care sunt profund nemulţumiţi de ce se întâmplă", a precizat fostul diplomat, recunoscând că are în continuare discuții cu foștii colegi liberali.

Întrebat dacă aceștia își doresc să se așeze la masa dialogului cu el, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Mă îndemnaţi să vă răspund într-un mod foarte direct: nici nu ştiţi ce se află la gura lor! Sunt profund nemulţumiţi de starea partidului. Şi îşi dau seama că între două roţi mari, PSD şi ARD, cu PDL fiind componenta maximă ca volum, PNL ori sfârşeşte măcinat, ori schimbă tabăra. Noi asta aşteptăm practic, zi de zi, şi până în 9 decembrie. Dar îţi imaginezi lucrurile întâmplându-se, chiar şi în politică, fără ca aceasta să implice actuala conducere a PNL, complet incompatibilă", a arătat fostul liberal.

Mihai Răzvan Ungureanu a explicat și de ce și-a propus să intre în Partidul Popular European și nu s-a îndreptat spre liberalism, ca fost membru al PNL.

"Suntem un partid care îşi construieşte expresia politică pe doi termeni: liberalism şi conservatorism. Liberalism în speţă economică şi în relaţia dintre cetăţean şi stat. Suntem adepţii intervenţiei minime a statului în viaţa economică, în viaţa socială, în general. Suntem pentru avantajarea maximală a iniţiativei private şi mai ales a celei româneşti. Suntem pentru un stat respectuos faţă de cetăţean şi pentru o relaţie de parteneriat, cu beneficiu reciproc. Altfel zis, nu stat arogant, nu stat dispreţuitor. Nu statul care te obligă să stai la coadă în incinte încărcate de aer uzat, să transpiri, în momentul în care mergi să-ţi depui banii pentru a plăti taxele. Partea conservatoare porneşte de la evidenţierea comunităţii şi a familiei ca nucleu structural al societăţii româneşti. Ceea ce intenţionăm este ca, prin protejarea ţesutului social comunitar, să putem clădi politicile publice majore – educaţie, sănătate, în primul rând", a explicat fostul prim-ministru.

De asemenea, Mihai Răzvan Ungureanu, întrebat în legătură cu unii membri ai partidului său, care au activat în PSD, PDL sau despre cazul Dănuț Liga, membru a trei partide, până acum, a precizat: "În momentul în care porneşti un partid, ai nevoie de cel puţin două categorii de constructori: cei care au experienţă politică nemijlocită şi cei care nu au experienţă politică, dar au măcar energia militantă care poate fi folosită în construcţie. Garanţia afinităţii lor cu partidul Forţa Civică este reprezentată de ataşamentul lor faţă de valoarea doctrinară, o dată, şi doi, faţă de înţelegerea a ceea ce înseamnă opoziţie, în acest moment, la USL. Şi acum vă pun în următoarea situaţie. Cineva care vine de la PNL, complet dezamăgit de felul în care conducerea partidului se poartă sau de faptul că duce partidul, alături de PSD, până la contopirea cu stânga socialistă... Evident, un partid când porneşte la luptă politică pleacă împreună cu toţi oamenii pe care-i are, cu toată oastea. Lupta politică poate fi mai puternică, mai dură sau nu neapărat serioasă. În marşul către victorie, unii rămân deoparte. Până la urmă, ceea ce contează de-acum încolo în opinia noastră este felul în care îţi dovedeşti ataşamentul faţă de program, faţă de doctrină şi, nu în ultimul rând, modul în care te implici în luptă", a mai adăugat Ungureanu, precizând că este de acord "cu majusculă" cu o lege care să interzică traseismul în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel