MRU îi va cere lui Franks scăderea TVA la 19% și reducerea CAS

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va propune FMI, la prima întrevedere cu Jeffrey Franks, reducerea TVA și a contribuțiilor de asigurari sociale. Autoritățile au invitat o delegație a Fondului, pentru discuții exploratorii după instalarea noului guvern, iar șeful misiunii FMI a sosit martți la București. Sursele guvernamentale care ne-au informat despre intenția premierului nu au putut preciza cu cât va scădea CAS, dar propunerea pentru TVA va fi de reîntoarcere la cota de 19 la sută, din 2010. De asemenea, nu se știe dacă aceste măsuri vor fi dublate și de o creștere a salariilor în sistemul bugetar, sau de o indexare a pensiilor.

Este posibil ca guvernul să aleagă o măsură cu impact asupra întregii populații, nu doar asupra unei categorii sociale. Mai ales că la salarii, creștere  posibilă ar fi de doar 5 la sută. Pe de altă parte, scăderea TVA ar dinamiza consumul, o sursă de creștere economică în 2012, iar  reducerea CAS ar favoriza mediul de afaceri, generând locuri de muncă.

Economistul Claudiu Doltu, profesor la ASE și nominalizat de PNL pentru postul de ministru de finanțe, ne-a declarat că șansele ca TVA să scadă în același timp cu CAS sunt minime. ”Reducerea TVA și CAS ar însemna o relaxare majoră a fiscalității, a declarat prof. Doltu pentru DCNews. Ar fi măsuri de dorit, atât pentru populație cât și pentru economie. Din păcate, este aproape exclus să poată fi luate concomitent, mai ales că ne îndreptăm spre al doilea semestru de scădere economică, deci spre o nouă recesiune”.

Curbele de sacrificiu au fost inutile

Care ar fi limitele în care guvernul poate negocia cu FMI, în acest sens, l-am mai întrebat pe prof. Doltu? ”Cu Fondul Monetar nu se poartă negocieri, a răspus Claudiu Doltu. Guvernul trebuie să arate Fondului că existe resurse pentru această relaxare fiscală. Dacă ai alte surse de venit, poți să o faci. De exemplu, s-ar putea renunța la proiecte de așa zise investiții, de fapt de achiziții, cum ar fi terenurile de sport în pantă și alte construcții inutile. Vorbim de câteva miliarde de euro care ar trebui economisite de la ministere. Pentru acest lucru trebuie rectificat bugetul și mai ales trebuie explicat populației de ce ai obligat-o la sacrificii timp de doi ani, degeaba. Nu se putea, de la început, să lași salariile și TVA pe loc, dar să nu risipești banii?”.

Manevră de imagine

O altă ipoteză ar fi că anunțul de mâine al premierului, privind reducerea CAS, este o simplă manevră de imagine. La București se află doar șeful misiunii FMI, nu întreaga delegație, care ar fi putut să evalueze impactul acestor măsuri. Relaxarea fiscală presupune un nou acord cu FMI, depinzând de evoluțiile economice interne și internaționale. Reevaluarea este posibilă la 6 luni, după ce o delegație completă analizează indicatorii economici și politicile propuse de guvern. În momentul de față, Jeffrey Franks este într-o vizită de curtoazie în România, pentru a lua contact cu MRU, noul premier. Vizita lui Franks se petrece la mai puțin de o lună de la încheierea ultimei evaluări a Fondului.

Citește și:

Analişti Reuters: Abordarea dură a FMI poate fi dezastruoasă în România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel