Demisia ministrului de Interne, Ioan Rus, precum și cea a ministrului delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre, erau inevitabile, deoarece în ”fața presiunii evidenței, adevărul nu poate să rămână nerăzbunat” a declarat, luni, la postul B1 TV, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta a afirmat că ar trebui să urmeze demisia premierului Victor Ponta, deși onoarea nu se câștigă prin demisie, arătând, totodată, că ”există o limită până la care se poate frauda, există o limită până la care excesele administrației pot trece neobservate”.
Într-o intervenție telefonică la B1 TV, Mihai-Răzvan Ungureanu a arătat că "Rus trebuia să-și dea demisia. Și-a dat-o pentru că, în fața presiunii evidenței, adevărul nu poate să rămână nerăzbunat. Domnul ministrul Dobre la fel. Mai rămâne domnul prim-ministru Ponta", a adăugat fostul premier.
Dacă Ioan Rus şi-a dat demisia de onoare, atunci fostul ministru de Interne ar trebui să vorbească despre natura presiunilor la care a fost supus, a explicat fostul premier.
"Îi cer în mod public să se pronunțe în clar asupra naturii presiunilor la care a fost suspus. Pentru că sunt și eu curios să văd cum persoanele pe care le-a citat domnia sa, dincolo de declarațiile politice, pe care nu le pun la socoteală, l-ar fi determinat să-și dea demisia. Și acest lucru îl aștept ca fiind completarea a ceea ce înțeleg că se numește o demisie de onoare. Dacă este o demisie de onorabilitate, cum nădăjduiesc că este, cunoscându-l pe ministrul Rus, aștept să-mi confirme caracterul domniei sale și prin acest lucru”, a cerut liderul Inițiativei de Centru Dreapta.
”Toți cei care, în poziții guvernamentale fiind, au cedat presiunilor politice din orice parte ar fi venit ele, din partea premierului sau a unui președinte vremelnic instalat, după ce pleacă din post încep să se plângă, ca altădată pe ulițele satului se spune cine va face ca mine, ca mine să pățească. Aș fi preferat să stiu că această înțelepciune, care sosește tardiv din partea ministrului Rus, a fost exprimată în clar în timpul ședintelor de guvern sau în discutiile pe care le-a avut domnia sa cu conducerea USL. Pentru că dacă presiunile acestea, despre care vorbește domnia sa, ar fi dus la o lipsă de reactie în ceea ce priveste referendumul, sunt convins că domnului ministru nu i s-ar fi cerut demisia. Toată lumea ar fi crezut că lucruile sunt organizate foarte bine. Repet, domnul Antonescu, orbit de putere, și domnul premier Ponta, preocupat de alte lucruri decât de guvernare, nu le pot înțelege, ochii noștri sunt foarte deschiși și suntem foarte atenți la ce se întâmplă și nu tăcem”, a mai explicat Ungureanu.
”Ce s-a intamplat cu referendumul, dacă vocea puiblică nu s-ar fi ridicat împotriva actualei guvernări, domnul ministru Rus nu și-ar fi dat demisia iar problema referendumului ar fi trecut nebăgată în seamă, cu un rezultat dorit al actualei puteri”, a mai adăugat fostul premier.
Rugat să comenteze motivarea demisiei ministrului Rus, referitor la presiunile la care a fost supus, Mihai-Răzvan Ungureanu a afirmat: ”Nu cunosc ce presiuni au fost exercitate asupra domniei sale, nu iau de bun tot ce mi se zice deodată, de aceea îi solicit ministrului Rus să spună în clar cu subiect și predicat care au fost presiunile la care a fost supus. Nu cred că trebuie prea multă școală sau un exces de bun simț și de cultură civică să poți spune așa ceva. Nu demisia este de onoarea. Onoarea nu se câștigă prin demisie. Ea se câștigă sau se păstrează în momentul în care nu te amesteci cu cei care vor să întoarcă țara pe dos”, a completat fostul premier.
Precizând că nu dorește să comenteze declarațiile președintelui interimar Crin Antonescu referitor la demisiile din MAI, Ungureanu a declarat că președintele interimar, ”de la o vreme încoace, nu-și mai poate înfrâna expresia verbală”. El ”găsește dușmani în interiorul țării, în afara țării, trăiește într-o cetate asediată, într-un colț cu pătura în cap, tremurând. Are reacții de om băgat în colț. Evident că domnia sa nu este de vină, evident că este cel mai mare om politic din România, evident este într-adevăr o stea a politicii românești, Noi nu ne dăm seama, noi românii în general, și nici străinătatea nu-și dă seama de asta, drept pentru care se enervează pe toată lumea. (...) Dl. președinte interimar Antonescu, președinte al Senatului, este îngrozit de faptul că are atâția contemporani și mie-mi pare rău că sunt contemporan cu domnia sa, a comentat fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu.
Mai mult, Mihai-Răzvan Ungureanu îi reproșează ministrului Rus că nu s-a ocupat de la bun început de alegeri. Este o miză a acțiunii guvernamentale, nu numai în vremea lui Ponta, ci și în vremea sa. Alegerile presupun o activitate extraordinar de elaborioasă și intensă. Ceea ce ar trebui să ne aducem aminte și de la alte procese electorale, există o limită până la care se poate frauda, există o limită până la care excesele administrației pot trece neobservate. Această limită coboară din ce în ce mai mult și populația, mai ales electoratul, este din ce în ce mai enervat, mai iritat de intervenția administrației de stat în procesele democratice.
Pe de altă parte, fostul premier Ungureanu a refuzat să vorbească despre scandalul legat de listele permanente, considerând că judecătorii Curții Constituționale trebuie să se pronunțe asupra tuturor consecinţelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News