Hosni Mubarak, fostul preşedinte al Egiptului, este judecat începând de miercuri, la Cairo, pentru corupţie şi ordonarea uciderii protestatarilor înainte şi în timpul revoltelor populare care l-au făcut să renunţe la putere.
Circa 600 de oameni sunt aşteptaţi să asiste la proces, inclusiv rudele unora dintre cei 850 de protestatari care au fost ucişi.
Apariţia lui Mubarak în faţa unui tribunal provizoriu din Cairo va fi transmisă în direct la televiziunea de stat egipteană. Guvernul de la Cairo a interzis însă accesul al-Jazeera şi al altor instituţii media. În vârstă de 83 de ani, fostul preşedinte egiptean şi ministrul său de interne, Habib El Adly, riscă să fie condamnaţi la moarte. Un ofiţer de poliţie acuzat că a tras fără discriminare în protestatari a fost deja condamnat la moarte, în absenţă.
În procesul lui Mubarak vor apărea în postură de coacuzaţi şi şase foşti adjuncţi ai ministrului de interne. Şi ei riscă pedeapa capitală.
Mubarak a fost îndepărtat de la putere în 11 februarie, în urma unor ample proteste populare, dar neagă acuzaţiile care i se aduc. Separat, Mubarak şi cei doi fii ai săi, Gamal and Alaa Mubarak, precum şi un partener de afaceri trebuie să dea socoteală şi pentru acuzaţii de corupţie. Toţi cei 11 acuzaţi ar urma să compară într-o cuşcă special amplasată în sala de judecată.
Tribunalul a fost amenajat în ceea ce cândva a fost Academia de Poliţie Mubarak, una dintre numeroasele clădiri militare, civile sau de securitate din Egipt denumite după preşedinte. Între timp, s-a renunţat la numele preşedintelui în denumirile oficiale.
Securitatea va fi drastică, în jurul clădirii au fost desfăşurate garduri de sârmă ghimpată şi sute de soldaţi au fost trimişi pentru a sta de pază. De altfel, iniţial se stabilise un alt sediu din Cairo pentru proces, dar ulterior a fost mutat locul de desfăşurare, din raţiuni de securitate.
Marţi seara, Mubarak era încă în spitalul din staţiunea Sharm el-Sheikh, potrivit unor informaţii citate de al-Jazerra. Oficialii din domeniul securităţii spun că el va fi adus cu elicopterul direct la Academia Poliţiei, chiar înainte de începerea audierilor. Peste 200 de instituţii media au cerut acreditare, dar numai zece din străinătate au obţinut-o. Autorizarea a fost acordată pe criterii geografice, în funcţie de audienţă, au explicat autorităţile.
Mubarak a condus Egiptul cu o mână de fier timp de 30 de ani, iar când a renunţat la putere, la 11 februarie, a lăsat statul sub controlul unui consiliu militar. El este spitalizat din aprilie, suferind de palpitaţii, dar ministrul sănătăţii, Amr Helmy, a spus că fostul preşedinte poate face faţă procesului, dacă este trasnportat în condiţii adecvate.
UPDATE: Procesul lui Mubarak a început
Hosni Mubarak, întins pe o targă, şi fiii săi erau prezenţi în boxa acuzaţilor, pentru începutul procesului lor.
Palid, îmbrăcat în alb, fostul preşedinte a vorbit cu fiii săi Alaa şi Gamal, calmi şi îmbrăcaţi de asemenea în alb, ţinuta regulamentară a deţinuţilor care încă nu au fost condamnaţi.
Fiii lui Mubarak, care stăteau în picioare lângă tatăl lor, într-o cuşcă cu gratii, şi fostul ministru de Interne Habib el-Adli, precum şi alţi şase oficiali de rang înalt ai poliţiei - de asemenea prezenţi - trebuie să răspundă pentru aceleaşi acuzaţii.
Preşedintele Tribunalului penal din Cairo, Ahmed Refaat, a cerut "o tăcere totală" în cursul audierii, ameninţând că va expulza din sala de judecată orice persoană care încalcă instrucţiunile sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News