Nu există lună martie fără miros de mucenici.
1 kg făină
2 cesti lapte
30 g drojdie de bere
300 g zahăr
100 g unt topit
coaja de la 2 lămâi
coajă de portocală
2-3 pliculețe zahăr vanilat
100 g nuci măcinate
1 praf sare
1 ou
Pentru sirop
250 g zahăr
1 cana apă
coajă de lămâie
zahăr vanilat
1-2 linguri miere
Drojdia de bere se înmoaie într-un bol în 3-4 linguri de lapte cald, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri de făină. Se lasă la dospit câteva minute şi se amestecă apoi cu făina, zahărul şi laptele călduţ. Se frământă adăugând unt, puţin câte puţin, până se desprinde de pe mâini.
Aluatul se lasă la crescut, apoi se taie bucăţi care se rulează pe planşetă şi se împletesc în formă de opt.
Mucenicii astfel formaţi se pun într-o tavă de aragaz şi se lasă la crescut câteva minute. După ce au crescut, se ung cu ou bătut şi se coc la foc potrivit.
Între timp, se pregăteşte siropul: se pune apa la fiert, iar apoi se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi se amestecă bine, până se topeşte zahărul.
După ce s-au copt mucenicii, se însiropează şi se presară nucă măcinată sau zahăr. Se mai pot unge şi cu miere, notează retete.unica.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu