Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a avut, vineri, la sediul instituției pe care o conduce, o reacție ironică la adresa infrastructurii rutiere din țara noastră.
"Suntem în 2016 și n-am trecut Carpații și o să-i trecem cu autostrada în 2020. În 2000, când negociam intrarea în UE în 2007, le-am spus că terminăm până în 2006 coridorul, legarea Europei de Marea Neagră. Nu cred că o să avem nici în anul 2018. Daca tot ați amintit de Ferdinad, primul lucru pe care l-a făcut în România Mare a fost să lege căile ferate din Transilvania, primul lucru pe care l-a făcut, și noi ajungem la nu știu câte Master Planuri", a declarat Isărescu, citează B1 TV.
Cu doar o zi înainte, Ministerului Transporturilor anunța oficial că reprezentanţii de la Bruxelles au acceptat varianta finală şi revizuită a Master Planului de Transport odată cu documentele cheie ce stabilesc proiectele prioritare, dar şi calendarul de realizare.
Implementarea proiectelor ar putea avea loc după 2 scenarii, unul pesimist, în care România va face mai puține proiecte, bazându-se doar pe banii europeni și cofinanțările naționale, şi un scenariu optimist, în care România să facă mult mai multe proiecte prin accesarea de împrumuturi externe care să completeze fondurile existente.
Scenariul optimist cere României reforme şi aduce şase autostrăzi.
Scernariul pesimist păstrează haosul din Transporturi şi aduce doar tronsonul Sibiu - Pitești şi o parte de drum expres.
De menţionat este că cele două scenarii afectează în principal componenta rutieră, componenta pe care se pune cel mai mare accent în Master Plan, cel puțin pe următorii cinci ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci