Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a explicat, miercuri, care este cel mai mare beneficiu obținut de țara noastră în relația cu Fondul Monetar Internațional, în condițiile în care avem "probleme de feudalism târziu".
Referindu-se la necesitatea unei politici economice corect dozate, în condițiile în care reformele structurale continuă să fie întârziate, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat: "Cu ce ne-a ajutat pe noi cel mai mult FMI, ca să dau și eu un verdict după atâția ani de colaborare cu ei? Faptul că mixul de politici a avut o anumită consistență. Pentru că noi nu prea vorbim între noi, avem probleme de feudalism târziu, să spun așa. Și ei mergeau din loc în loc, de la instituție la instituție și spunea "stai domnule că ce faci aici nu prea se leagă cu ce face celălalt", a afirmat guvernatorul BNR.
În opinia sa, reformele structurale sunt, în continuare, cele mai întârziate, iar a încerca să contracarezi efectele acestor întârzieri cu pârghii fiscale sau monetare poate duce la probleme mai mari.
"Cele mai intârziate sunt reformele structurale. Degeaba încerci să apeși pe pârghii fiscale sau monetare, de la un anumit punct încolo e ca și cum ai lua în exces un medicament în ideea că îl compensezi pe altul. Nu! Dacă dozajul nu este bun, mai faci o intoxicație sau ceva mai rău", a explicat Isărescu.
Guvernatorul BNR a continuat, precizând că dozajul între diverse elemente de politică monetară combinate cu diverse instrumente de politică fiscală este mult mai important decât fiecare măsură în parte, precum și faptul că trebuie întărită și legătura dintre politici și piața muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu