Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, critică în termeni duri noul Cod fiscal.
Mugur Isărescu a declarat, vineri, că "ar fi dramatic" că România să treacă în 2016 printr-o situație similară cu crizele provocate de modificările radicale din 2005 (când cota unică a fost stabilită la 16%, în loc de optimul de 19%) și 2008 (creșterile majore de pensii și salarii).
El a vorbit despre pericolele noului Cod fiscal, care prevede scăderi majore de taxe și impozite, și a precizat că în fața unor astfel de fluctuații și crize "nu rezistă democrația".
Guvernatorul BNR s-a referit și la declarațiile despre un eventual amestec extern, făcute de premierul Victor Ponta și miniștrii săi, fără a-i nominaliza însă direct pe membrii Executivului: "E obsesia noastră că cineva din exterior ne împiedică să creștem", a spus Mugur Isărescu, precizând că România trebuie să evite "derapajele și scăderile".
"Creșterea economică fără stabilitate nu e sustenabilă", a continuat guvernatorul BNR. Pachetul de reduceri fiscale pe care Guvernul îl are în vedere "este inaplicabil din punct de vedere economic și impactul sau bugetar ar însemna o schimbare politică majoră", a mai spus el.
Isărescu a mai transmis că un deficit structural de 1% din PIB reprezintă un nivel optim și că a-l modifica presupune negocieri dificile.
"O economie de piață este condusă prin buget și politica fiscală, iar mărimea deficitului este esențială pentru a imprima direcția. (...) E ca un avion care, în loc să ajungă la Bruxelles, va ajunge la Stockholm, sau Polul Nord, în cazul în care distanțele sunt mai lungi", a conchis Mugur Isărescu, potrivit hotnews.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci