Economia României, finanțată direct din exterior. Isărescu: Ultimii din Europa, chiar sub Bulgaria. ”Ce vă doare, domnule guvernator?”/ ”Nu avem nevoie dezvoltare, nu avem nevoie de bani?”

Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Sunt anunțuri importante de la BNR. 

Update 12:10: Mugur Isărescu face acum declarații de presă. Acesta a atenționat că, contrar concepției generale, ”stabilitatea prețurilor nu asigură - aproape deloc - automat evitarea crizelor sistemice”. În declarațiile sale, guvernatorul a spus că Banca Centrală are un rol primordial, dar nu exclusiv, vorbind despre cooperare între instituții. ”Funcția de stabilitate financiară nu e încredințată exclusiv Băncilor Centrale, dar ele au rol primordial” a explicat el. 

Guvernatorul BNR a declarat că ”marea problemă pentru România, în special după criza din 2008 - 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România”. ”Rezolvarea problemelor creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă, care ne-a salvat de necazuri” a mai spus Mugur Isărescu, adăugând că ”stăm acum chiar mai bine decât media europeană”

”Intermedierea financiară - cea mai scăzută din Europa. Ceilalți ar putea să spună așa: intermediere scăzută, credite puține, riscuri puține, ce vă doare domnule guvernator? E mai bine, nu? Dacă nu dai credite, nu ai risc, stăm liniștiți. Nu e chiar așa. Hai să discutăm serios pe tema asta, de ce e așa, chiar suntem ultimii din Europa. Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar? Poate că nu au nevoie, au alte surse de finanțare. Dacă le au, care sunt? E mai brează România din punct de vedere al situației de la nivelul întreprinderilor. Suntem până și sub Bulgaria” a atenționat Mugur Isărescu, care subliniază că aici deschide subiectul, nu-l închide, dezvăluind că a avut o discuție în acest sens și cu Banca Mondială, despre cum trăiește sistemul privat din România fără credit bancar. ”O explicație este că o bună parte din economie se finanțează direct din exterior” a explicat Mugur Isărescu. ”Hai să privim cu atenție cifrele: datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că mulți nu se împrumută din interior, iar în statistică cele din exterior apar în datoria externă. Poate e o explicație. Mă opresc aici că nu îndrăznesc să spun mai multe, suntem în faza în care palpăm lucrurile... unele fiind evidente” a continuat Mugur Isărescu, adresând o întrebare grea: ”Cum trăiesc?”. 

Vezi mai mult în video: 

Urmează noi anunțuri importante de la Banca Națională a României, anunță Antena 3. 

În ultima comunicare de presă de la BNR, din 10 ianuarie, s-a transmis că ”rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie 2022 la 16,76 la sută, peste nivelul prognozat, după ce în octombrie a scăzut la 15,32 la sută, de la 15,88 la sută în septembrie. Creșterea a fost determinată și în acest interval mai cu seamă de majorarea prețurilor alimentelor, incluzând categoria LFO, dar și de scumpirea mai pronunțată a mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață. Impactul lor a fost contrabalansat totuși consistent de scăderea dinamicii prețului combustibililor, pe fondul trendului descendent al cotației petrolului, precum și al plafonării prețului lemnelor de foc.

(...)

Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (noiembrie 2022), dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

(...) 

În ședința de astăzi, 10 ianuarie 2023, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor foarte ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023. Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an, de la 7,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an, de la 5,75 la sută. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel