Mugur Isărescu: Inflaţia a evoluat conform aşteptărilor, în trimestrul IV din 2010

isarescu
isarescu

Inflaţia a evoluat în trimestrul IV din 2010 conform aşteptărilor şi s-a situat peste intervalul de variaţie ţintit de Banca Centrală, în mare parte cauzat de creştere TVA, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„În trimestrul IV inflaţia a evoluat conform aşteptărilor, respectiv s-a situat semnificativ peste intervalul de variaţie ţintit de noi, in principal din cauza majorării TVA din vara anului trecut“, a spus Isărescu, citat de Agerpres.

Acesta a vorbit şi despre cauzele care au dus la valoarea inflaţiei din anul trecut, printre care s-au aflat: majorarea preţurilor, majorarea TVA, creşterea preţurilor la carburanţi sau a energiei termice.

'Şocurile adverse au fost numai de natura ofertei. Cauzele au fost: majorarea preţurilor, încorporarea majorării TVA în preţu energiei terrmice în perioada octombrie-noiembrie, creştere alertă a preţurilor unor produse alimentare sub efectul tensionării pieţelor externe ale materiilor prime agroalimentare, majorarea preţurilor carburanţilor pe fondul creşterii semnificative a cotaţiilor internaţionale şi deprecierii în termeni reali a cursului de schimb. Majorarea inflaţiei, ieşirea din grafic, s-a datorat aproape în exclusivitate majorării TVA', a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit datelor oficiale ale BNR, ţinta de inflaţie pentru trimestrul IV din 2010 a fost de 3,5%, în timp ce prognoza efectivă s-a situat la 8,2%, cu un interval de incertitudine de +/-0,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat luni, într-o conferinţă de presă, raportul asupra inflaţiei.

Potrivit unui comunicat al BNR, publicat săptămâna trecută, rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,96% în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă semnificativ peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei.

Creşterea ratei anuale a inflaţiei în anul 2010 (de la 4,74% în decembrie 2009) a fost în principal consecinţa majorării cotei standard a TVA, alături de care au contribuit şi influenţele adverse ale evoluţiei preţurilor produselor alimentare şi combustibililor pe plan internaţional

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel