Mugur Isărescu: Rata medie anuală a inflaţiei ar putea coborî, în august, spre 5%

Mugur_Isarescu
Mugur_Isarescu

Rata medie anuală a inflaţiei în România va coborî în august spre 5%, în timp ce rata lunară a inflaţiei ar putea ajunge, la începutul lui octombrie, sub 4%, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Despre inflaţie tot vorbim de 20 de ani şi nu am epuizat subiectul. Din păcate, cam de un an de zile, de când cu TVA-ul, specialiştii şi populaţia şi-au concentrat atenţia către rata anuală a inflaţiei şi au trecut în subsidiar ceilalţi indicatori importanţi. Este bine să te uiţi la toate, pentru că, dacă te uiţi la rata anuală, la cum cresc preţurile, este vizibil faptul că inflaţia în România a rămas înaltă din cauza unor şocuri lunare, ca TVA sau acciza la tutun. Dând la o parte aceste şocuri, avem în ultima perioadă o relativă stabilizare a inflaţiei undeva între 0,8% - 0,4%, iar anticipaţiile ar fi trebuit să se formeze în jurul acestor cifre. Rata medie anuală a inflaţiei este media ultimelor 12 luni anterioare. Prevăd că aceasta va coborî, în august, undeva spre 5% şi nu o să mai fim ultimii din Europa“, a menţionat Isărescu, citat de Agerpres.

Oficialul BNR a adăugat că sursa inflaţionistă nu a fost cauzată de cerere, ci de acciza la tutun, care are o pondere mare în Indicele Preţurilor de Consum /IPC/, înaintând ipoteza că, în luna octombrie, rata medie lunară a inflaţiei din România ar putea ajunge sub 4%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel