Nu e de mirare că scriitoarea Julia Georgallis a publicat o carte care se numește “How to eat your Christmas Tree”, în traducere ”Cum să-ți mănânci bradul de Crăciun”.
Vârfurile proaspete de brad se pot consuma în numeroase moduri. Cartea Juliei Georgallis cuprinde o colecție de rețete cu crenguțe și ace de brad, de la salate exotice, la siropuri extrem de aromatizate.
Mugurii sunt acele vârfuri ale ramurilor de brad care apar în timpul primăverii. De obicei, se culeg în luna mai din pădurile montane, din zone neatinse de poluare. Au o culoare verde extrem de frumoasă și o dimensiune de circa 3 – 7 cm.
Sunt foarte bogați în vitamina C și alte substanțe bioactive: flavonoide, minerale (cum ar fi potasiu și magneziu), taninuri, rășini, enzime. Uscați, congelați sau preparați în diverse siropuri, sunt o sursă bogată de vitamina C în timpul iernii. Conțin și carotenoizi.
Acele de brad au fost folosite timp de mulți ani de triburile din antichitate pentru ameliorarea tusei și a durerilor de gât.Au proprietăți terapeutice importante grație conținutului ridicat de uleiuri esențiale, potrivit lecturisiarome.ro.
Astfel, preparatele din muguri de brad se pot folosi cu succes pentru expectorație, tuse, ca analgezice și stimulatoare, ca odorizante și energizante naturale.
De asemenea, mugurii de brad conțin multă clorofilă, care ajută la creșterea și vindecarea țesuturilor, controlul poftei de mâncare și la transportul oxigenului către celule. În plus, ei neutralizează radicalii liberi, mențin echilibrul zahărului în sânge.
Uz intern
În general, mugurii de brad se prepară și se folosesc sub formă de infuzie, siropuri și uleiuri esențiale. Astfel se pot administra intern. Cei mai tineri muguri se pot mânca exact așa, în salate, paste, cocktailuri, ceaiuri, preparate la cuptor sau deserturi.
Unul din cele mai versatile preparate este siropul simplu. Are o aromă incredibilă de pădure de brazi și chiar de citrice, dacă adăugați puțină lămâie. Se poate mixa cu apă plată sau minerală pentru o băutură răcoritoare vara, se poate consuma concentrat pentru combaterea răcelilor și durerilor de gât specifice sezonului rece, iar cei care iubesc cocktailurile pot încerca o combinație originală de gin și sirop de brad.
Uz extern
Mugurii de brad sunt minunați și pentru uz extern, pentru inhalații în aromaterapie și chiar pentru masaj. Sunt persoane care adoră să presare muguri de brad în apa din cadă, pentru efectul lor calmant și tonic. Din muguri de brad se prepară uleiuri esențiale, siropuri, cataplasme și ceaiuri.
Acestea sunt cele mai importante beneficii și utilizări ale mugurilor de brad. Așa că, data viitoare când ajungeți într-o pădure montană la ceas de primăvară, uitați-vă după aceste vârfuri de brad fragede, foarte fine și plăcute la atingere, cu o nuanță vernil luminoasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu