Comisar-șef Vochin Narcis, șeful biroului Serviciul Grupuri Infracționale Violente, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre grupurile infracționale care și-au mutat activitățile în străinătate.
Întrebat dacă grupurile infracționale se urăsc între ele și dacă specificul infracțiunilor contează, comisar-șef Vochin Narcis a explicat că neînțelegerile dintre clanuri pot fi cauzate de împărțirea zonelor de influență, dorința de supremație sau soluționarea unor conflicte mai vechi. Unele grupări și-au mutat activitățile infracționale în țări unde legea este mai permisivă, ceea ce poate duce la conflicte care pot fi rezolvate inclusiv în țară. Acesta a subliniat că în străinătate, unele activități pot fi legale, dar traficul de droguri nu este tolerat.
„Se urăsc aceste grupări între ele? Contează specificul infracțiunilor sau nu?”, a întrebat Laura Duță.
„Motivele principale ale unor potențiale conflicte care pot apărea între aceste grupuri ar putea fi eventuala împărțire a zonelor de influență, câștigarea supremației, a notorietății sau tranșarea unor conflicte mai vechi.
Multe din activitățile infracționale ale membrilor grupurilor din București s-au mutat în afară unde legea este mai permisivă și acolo pot apărea niște conflicte între ei pe care ar putea să le rezolve chiar și în țară.
Acolo pot apărea diverse neînțelegeri. Aici știu că reacția autorităților a fost întotdeauna una fermă și au suportat rigorile legii.”, a spus comisar-șef Vochin Narcis.
„De ce spuneți că sunt mai permisive legile în aceste state?”,a întrebat Laura Duță.
„Sunt anumite state unde, de exemplu, se desfășoară activități din sfera proxenetismului în mod legal. În ceea ce privește traficul de droguri, nu este toleranță nici în străinătate.”, a spus comisar-șef Vochin Narcis.
Comisar-șef Vochin Narcis a vorbit despre dosarul privind cazinourile Las Vegas. Potrivit acestuia, un grup infracțional specializat în violență și șantaj acționa pentru a elimina concurența în domeniul jocurilor de noroc. Ei și-au creat un sistem de pază neautorizat pentru a rezolva problemele fără a implica autoritățile. Întrebat despre motivele scandalurilor, Vochin Narcis a explicat că acestea erau cauzate de sume de bani pierdute la jocuri, iar conflictele erau rezolvate prin utilizarea serviciului de pază, fără a depune plângeri legale.
„A fost documentată la nivelul serviciului activitatea infracțională a unui grup infracțional specializat în săvârșirea infracțiunilor cu violență și, în principal, a infracțiunii de șantaj. Aceștia acționau în vederea eliminării concurenței acelui lanț de jocuri de noroc. Au fost atrași în acest grup infracțional persoane cu o reputație violentă, foști sportivi de contact. Și-au creat un sistem de pază neautorizat prin care își rezolvau diferitele probleme fără a apela la organele abilitate.", a spus comisar-șef Vochin Narcis.
„Din ce motiv se iscau aceste scandaluri? Ce-și doreau cei care se certau în aceste scandaluri și foloseau acest serviciu de pază format din foști sportivi agresivi?”, a întrebat Laura Duță.
„Se supărau din cauza sumelor de bani pierdute în sala de jocuri. Distrugeau aparatul, însă nu se depunea plângere pentru a se urma calea legală, ci se rezolva prin intermediul acestui serviciu.”, a spus comisar-șef Vochin Narcis.
Ce s-a întâmplat
Potrivit comisarului, în dosar au fost documentate activitățile infracționale a peste 70 de membri ai grupului, care sunt acum în faza de judecată.
„În dosar a fost probată activitatea infracțională a peste 70 de membri ai acestui grup infracțional. Sunt în faza de judecată în prezent.”, a spus comisar-șef Vochin Narcis la emisiunea „Culisele Justiției", de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu