Multe dintre persoanele care vor să slăbească neglijează acest aspect. Iată de ce anume trebuie să ții cont

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Dietele de slăbit se concentrează adesea pe pierderea grăsimii corporale, dar nu și pe menținerea masei corporale slabe, esențială pentru o sănătate bună.

La majoritatea consultațiilor cu nutriționiștii, persoanele tind să acorde prioritate pierderii de grăsime corporală pentru a-și atinge obiectivele, ignorând consecințele semnificative pe care acest lucru le poate avea asupra sănătății. Mai exact, programele de slăbire sugerează creșterea activității fizice și respectarea unei diete sărace în calorii, scrie 20minutos.es.

„Deoarece atenția este concentrată pe pierderea de grăsime, masa noastră slabă este adesea neglijată, ceea ce este o greșeală, deoarece, deși scopul nostru este pierderea în greutate, îngrijirea masei slabe ar trebui să fie la fel de importantă”, explică specialistul în Dietetică și Nutriție de la Spitalul Universitar Ruber Juan Bravo , Belén Fontán Calvo.

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute este confundarea masei slabe cu masa musculară. Acesta din urmă răspunde doar mușchilor. În schimb, masa slabă ia în considerare organele, oasele și apa din corp. „Masa slabă este singurul factor modificabil asupra căruia putem interveni pentru a crește metabolismul bazal al unui individ”, spune dr. Fontán.

Rolul cheie al masei slabe

Metabolismul nostru bazal este marcat de factori precum vârsta, sexul, rasa, starea fiziologică sau prezența unor boli. Cu toate acestea, cu cât persoana are o masă mai slabă, cu atât va prezenta un metabolism bazal mai mare și cu atât se vor consuma mai multe calorii pe zi. Din acest motiv, creșterea sau păstrarea masei musculare facilitează pierderea masei adipoase.

Îngrijirea masei slabe nu este doar esențială pentru pierderea în greutate, ci are și beneficii decisive pentru sănătatea individului. De exemplu, acest lucru previne sarcopenia, „o afecțiune caracterizată prin pierderea masei musculare și a forței la adulții în vârstă”, spune medicul. Un alt aspect de subliniat este că acționează ca o strategie anti-îmbătrânire, deoarece îmbătrânirea se caracterizează prin pierderea masei slabe și osoase.

Avantajele îngrijirii masei slabe nu se opresc aici. Întărirea mușchiului inimii promovează buna funcționare a vaselor de sânge și reduce riscul apariției unor boli grave precum sindromul metabolic. În plus, contracția musculară favorizează și depozitul de calciu în oase și alți nutrienți din sistemul nostru osos, prevenind osteoporoza și reducând riscul căderilor și leziunilor articulare.

Pe lângă exercițiile fizice (fie antrenament cardiovascular sau de forță), pentru a menține indici adecvați de masă slabă, se recomandă consumul unei alimentații echilibrate, cu aport proteic adecvat și personalizat fiecărei persoane.

„Pentru îngrijirea masei noastre slabe trebuie să ignorăm greutatea. Din acest motiv, nu trebuie să fim obsedați dacă pe cântar kilogramele nu scad suficient, atâta timp cât corpul nostru se îmbunătățește”, spune specialistul.

Prin urmare, este esențial să te odihnești bine pentru ca mușchiul să se regenereze corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel