Mulți arabi din Israel, printre care și cântăreața Dalal Abu Amneh, au fost arestați pentru postările online

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Un număr mare de cetățeni arabi din Israel au fost arestați pentru postările lor pe rețelele sociale despre războiul din Gaza.

Potrivit BBC, printre ei se află o cântăreață și influenceră cunoscută din Nazaret, Dalal Abu Amneh, care a fost reținută de poliție timp de două zile înainte de a fi eliberată miercuri sub cauțiune. Ea este acum în arest la domiciliu până luni. Avocata ei, Abeer Baker, spune că a fost acuzată de “comportament perturbator” de către polițiști, care au susținut că postările ei ar putea instiga la violență printre urmăritorii ei.

Ce scria în postare

Postarea care a atras atenția poliției a fost o imagine cu steagul palestinian și sloganul în arabă: “Nu există biruitor decât Dumnezeu.”

Baker spune că artista, care este cunoscută în întreaga lume arabă pentru cântecele ei despre moștenirea palestiniană, exprima un sentiment religios. Autoritățile israeliene au interpretat postarea cântăreței ca un apel la luptă pentru palestinieni.

Toleranță zero față de sprijinul online pentru Hamas

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, poliția din Israel a adoptat ceea ce numește o “politică de toleranță zero” față de activitatea pe rețelele sociale considerată a exprima sprijin pentru Hamas, un grup islamist care se angajează să distrugă Israelul și este desemnat ca grup terorist de Israel, precum și de SUA, Marea Britanie și multe alte țări.

Abu Amneh este una dintre zecile de cetățeni arabi din Israel arestați în legătură cu postările pe rețelele sociale despre război. Mulți alții au fost suspendați sau concediați de la locurile lor de muncă sau se confruntă cu acțiuni disciplinare din partea universităților lor. Arabii israelieni - mulți dintre care preferă să fie numiți cetățeni palestinieni ai Israelului - reprezintă o cincime din populația țării.

Peste o sută de reținuți pentru instigare online

De la atacul Hamas, poliția spune că a investigat și reținut mai mult de 100 de persoane pentru activitatea lor pe rețelele sociale. Șaizeci și trei au fost arestați și interogați doar în Ierusalim.

“Oricine incită împotriva statului Israel, simbolurilor sale guvernamentale, oficialilor aleși, personalului militar și poliției, ar trebui să fie conștient că Poliția Israeliană va răspunde ferm și fără indulgență”, a declarat comisarul poliției israeliene, Yaakov Shabtai, la o întâlnire cu liderii seniori săptămâna aceasta.

Adalah, Centrul Juridic pentru Drepturile Minoritare Arabe din Israel, crede că numărul celor reținuți este mai mare, deoarece au fost făcute mai multe arestări recent.

Situația în comparație cu 2021

Prin comparație, în timpul conflictului dintre Israel și Gaza din mai 2021, doar 16 persoane - dintre care 15 erau arabe - au fost acuzate de instigare la violență, potrivit unui raport publicat de Adalah.

Activiștii pentru drepturile omului se îngrijorează că această creștere a detențiilor se datorează faptului că poliția adoptă o interpretare mai largă a ceea ce constituie instigare la violență.

În orașul beduin Rahat, de exemplu, poliția l-a reținut pe un fost candidat la primărie, dr. Amer al-Huzail, care a distribuit pe rețelele sociale o hartă a Fâșiei Gaza cu o analiză a posibilelor scenarii pentru o operațiune terestră așteptată de forțele israeliene. Acest lucru l-a făcut să fie acuzat de ajutorarea inamicului în timp de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel