23 de state membre NATO vor înfiinţa un fond de capital de risc în valoare de 1 miliard de euro, bani care ar urma să fie investiţi în startup-uri din domeniul apărării.
Capitalul de risc se poate mândri deja cu existenţa unei unităţi multinaţionale pentru investiţii în "apărare". Fondul NIF al NATO (The NATO Innovation Fund) va avea la dispoziţie un capital de 1 miliard de euro şi intenţionează să investească în startup-uri care dezvoltă soluţii de apărare şi securitate. Parteneri ai Fondului sunt 23 de ţări din NATO, printre care şi Bulgaria.
NIF are un mandat de 15 ani şi va face investiţii directe în companii tinere din fiecare dintre cele 23 de ţări aliate participante, precum şi investiţii indirecte în alte fonduri de tehnologie aprofundată cu impact transatlantic. Se aşteaptă ca primele tranzacţii să se realizeze până la sfârşitul anului, iar planul este ca evoluţiile companiilor să fie folosite de ţările membre ale Alianţei, scrie Rador.
În afară de Bulgaria, Fondul include ca parteneri alte 22 de ţări NATO - Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia , Portugalia, România, Slovacia, Spania, Turcia şi Marea Britanie. De asemenea, Suedia se va alătura grupului după aderarea deplină la NATO, adăugând fonduri suplimentare cu 40 de milioane de euro, anunţă NATO.
NIF va finanţa companii într-un stadiu incipient de dezvoltare (de la seed la Seria B), fiind imposibil să facă investiţii ulterioare în startup-uri de succes. Valoarea medie a investiţiei va fi de 15 milioane de euro, iar primele tranzacţii este de aşteptat să fie anunţate în luna septembrie anul acesta. Obiectivul este să fie administrat ca un fond permanent de capital de risc, ceea ce înseamnă că intenţionează să strângă mai multe fonduri în viitor şi este conceput să existe pentru totdeauna, arată NATO.
Principalele tehnologii vizate de NIF includ inteligenţa artificială, biotehnologia, calculul cuantic, tehnologia spaţială şi sistemele hipersonice, energia, producţia şi materialele noi şi comunicaţiile de ultimă generaţie, relatează TechCrunch.
O altă oportunitate de finanţare a companiilor bulgare este programul de accelerare al NATO - DIANA, care conectează 9 acceleratoare şi 63 de centre de testare (dintre care 3 se află în Bulgaria). Prin intermediul DIANA, NATO caută soluţii inovatoare de importanţă critică pentru securitate şi apărare, anunţând provocări tematice pentru startup-urile participante pe care să le dezvolte în timpul programului. Solicitanţii aprobaţi primesc 100.000 de euro sub formă de grant pentru dezvoltarea ulterioară a soluţiei tehnologice a solicitanţilor şi pentru participarea la un program de accelerare de şase luni (Boot-camp Accelerator), iar în a doua etapă pot primi încă 300.000 de euro în fonduri de grant pentru a-şi accelera dezvoltarea. DIANA va accepta proiecte de la toate companiile care îndeplinesc o cerinţă de bază de eligibilitate - să fie înregistrate într-un stat membru NATO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News