Mumie cu mască mortuară, descoperire fabuloasă în Egipt

O mască mortuară din argint aurit, un atelier în care se practicau mumificări şi mai multe sarcofage şi mumii au fost descoperite într-o necropolă din Saqqara, Egipt, de o echipă de arheologi egipteni şi germani, informează sâmbătă Live Science. 

Necropola conţine câteva puţuri sepulcrale săpate în pământ, unele dintre ele cu adâncimea de peste 30 de metri, care conduc în nişte camere mortuare. Conform arheologilor, cel puţin o parte dintre artefactele descoperite au o vechime de aproximativ 2500 de ani, printre acestea numărându-se şi masca mortuară care a fost creată între anii 664 î.Hr şi 404 î.Hr. Ochii măştii mortuare sunt făcuţi din calcit, obsidian şi onyx negru. 

"Descoperirea acestei măşti poate fi considerată o reuşită de senzaţie", a comentat Ramadan Badry Hussein de la Universitatea din Tubingen, coordonatorul echipei de arheologi. "Foarte puţine măşti din metal preţios s-au păstrat până în zilele noastre pentru că mormintele demnitarilor egipteni au fost jefuite de-a lungul secolelor. 

Această mască a fost descoperită pe chipul unei mumii aflate într-un sarcofag din lemn, puternic deteriorat de trecerea timpului, pe care a fost gravată o imagine a zeiţei Mut (mama tuturor zeilor, regina din templul din Teba şi soţia lui Amun, zeul Creaţiei n.r.). Din inscripţiile de pe sarcofag ce au putut fi descifrate, arheologii au ajuns la concluzia că mumia îi aparţine unui preot al zeiţei Mut. 

Atelier de mumificare

Echipa de cercetători a descoperit şi rămăşiţele unui atelier de mumificare în carul necropolei, locul în care morţii erau pregătiţi pentru viaţa veşnică. În cadrul atelierului arheologii au găsit vase şi recipiente de măsură inscripţionate cu numele diferitelor uleiuri şi tincturi folosite în procesul de mumificare. De asemenea, în atelier au fost descoperite două bazine de dimensiuni relativ mari, folosite probabil pentru a usca ţesuturile viitoarelor mumii cu natron (sodă caustică). Odată tratate cu natron, mumiile erau apoi înfăşurate în bandaje îmbibate în alte substanţe cu efect de conservare. 

Acest atelier de mumificare a fost descoperit printre ruinele unei clădiri construite din blocuri de calcar şi cărămizi din lut. Clădirea se află deasupra unui puţ adânc ce coboară până la câteva camere mortuare în care au fost descoperite mumii, sarcofage, vase cu ofrande şi vasele în care erau păstrate organele interne ale mumiilor, precum şi figurine shabti, care conform mitologiei egiptene, se transformau în slujitorii persoanei decedate pe lumea cealaltă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel