O corabie eșuată într-un deșert din nord-vestul Chinei a ascuns timp îndelungat un secret: mumii perfect conservate.
Sute de trupuri mumificate îngropate în bărci într-o regiune deșertică neprietenoasă din nord-vestul Chinei i-au uimit și divizat pe arheologi. Găsite în bazinul Tarim din Xinjiang prima dată în anii 1990, trupurile și hainele mumiilor sunt uimitor de intacte, în ciuda faptului că au o vechime de până la 4.000 de ani. Păstrate în mod natural de aerul uscat din deșert, trăsăturile feței și culoarea părului pot fi văzute clar.
Aspectul lor occidental, îmbrăcăminte din lână din pâslă și țesută, brânza, grâul și meiul găsite în mormintele lor neobișnuite sugerau că erau păstori aflați în transhumanță din stepa Asiei de Vest sau fermieri migratori din munții și oazele deșertice din Asia Centrală.
Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cercetători chinezi, europeni și americani care a analizat ADN-ul celor 13 mumii, secvenționându-le genomul pentru prima dată, a prezentat o imagine diferită. Analiza lor a sugerat că rămășițele nu aparțineau noilor veniți, ci un grup local descendent dintr-o populație antică din Epoca glaciară din Asia.
„Mumiile au fascinat de mult oamenii de știință și publicul deopotrivă de la descoperirea lor inițială. Dincolo de a fi conservate extraordinar, ele au fost găsite într-un context extrem de neobișnuit și prezintă elemente culturale diverse și îndepărtate", a spus Christina Warinner, profesor asociat la antropologie la Universitatea Harvard.
„Am găsit dovezi puternice conform cărora mumiile reprezintă de fapt o populație locală extrem de izolată genetic”, a adăugat Warinner, care este, de asemenea, lider de grup de științele microbiomului la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă și autor al studiului publicat în revista Nature.
„Spre deosebire de izolarea lor genetică, totuși, ei par să fi îmbrățișat în mod deschis idei și tehnologii noi de la păstorii și fermierii vecini, dezvoltând în același timp elemente culturale unice, împărtășite de niciun alt grup”, a spus ea.
Cercetătorii au analizat informațiile genetice de la cele mai vechi mumii din Bazinul Tarim, datând de aproximativ 3.700 până la 4.100 de ani, împreună cu genomurile secvențiate din rămășițele a cinci trupuri din Bazinul Dzungarian, mai la nord, în Regiunea Autonomă Uyghur Xinjiang din China, datând între 4.800 și 5.000 de ani în urmă, acestea sunt cele mai vechi rămășițe umane găsite în regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News