Un studiu realizat pe angajații din Marea Britanie care își împart săptămâna de lucru între casă și birou arată că munca hibridă îi face pe aceștia mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi.
Somn mai bun, mai puțin stres și o viață personală mai echilibrată
Trei sferturi dintre cei care lucrează hibrid au declarat că se simt mai puțin epuizați decât atunci când își petreceau toată săptămâna la birou. Sondajul realizat de International Workplace Group (IWG) pe 1.026 de persoane care lucrează hibrid a arătat că acest tip de program aduce o gamă largă de beneficii pentru somnul angajaților, obiceiurile alimentare, nivelul de stres și sentimentul general de bine, potrivit The Guardian.
Majoritatea oamenilor au raportat că se simt mai puțin epuizați (79%), mai puțin stresați (78%) și mai puțini anxioși (72%) datorită faptului că o parte din săptămână lucrează de acasă.
În același timp, 86% au declarat că timpul liber câștigat prin eliminarea navetei zilnice le-a îmbunătățit echilibrul dintre viața personală și cea profesională și i-a ajutat să simtă că pot face față mai bine provocărilor vieții de zi cu zi.
Beneficiile muncii hibride includ:
Trei sferturi dintre respondenți au declarat că revenirea la programul de cinci zile pe săptămână la birou le-ar afecta negativ starea de bine.
„De-a lungul anilor, puține lucruri i-au deprimat, stresat și iritat pe angajați mai mult decât naveta zilnică. Aceasta separă familiile, fracturează comunitățile, poluează mediul și risipește cantități mari de timp și bani”, a declarat Mark Dixon, directorul executiv al IWG.
Creșterea productivității și satisfacției la locul de muncă
Studiul a mai constatat că aproximativ trei din patru angajați care lucrează hibrid simt că sunt mai productivi (74%) și mai motivați (76%) datorită programului flexibil, în timp ce 85% au declarat că le-a crescut satisfacția la locul de muncă.
Aceste rezultate se aliniază cu cercetările publicate săptămâna trecută în revista științifică Nature de Nick Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford și expert în munca de la domiciliu. Bloom a studiat 1.612 angajați ai unei companii chineze de tehnologie și a descoperit că munca hibridă îmbunătățește satisfacția la locul de muncă, nu afectează productivitatea și reduce cu o treime intenția de demisie a personalului - în special a femeilor, a angajaților non-manageriali și a celor cu navete lungi.
În plus, 395 de manageri din studiu care inițial erau reticenți față de munca angajaților de la domiciliu două zile pe săptămână și-au schimbat părerea în bine după ce au văzut cum funcționează programul.
Munca hibridă: Un beneficiu-cheie pentru atragerea angajaților
Dr. Jen Rhymer, expert în viitorul muncii la Școala de Management a University College London, a declarat că rezultatele studiului IWG subliniază faptul că, „fără surprize, programul de lucru hibrid este cel mai solicitat beneficiu” pe care oamenii îl cer înainte de a accepta un loc de muncă.
„Numeroase studii au demonstrat că munca la distanță și hibridă este la fel de productivă sau chiar mai productivă decât munca de la birou”, a spus ea. „De asemenea, s-a dovedit că îmbunătățește satisfacția la locul de muncă. Stresul și epuizarea legate de muncă se reduc prin munca de acasă, autonomia crescută fiind un factor-cheie în acest sens”, a mai spus aceasta.
Organizațiile care oferă programe de lucru flexibile sunt mai predispuse să atragă personal tânăr și să fie mai puțin afectate de penuria de forță de muncă ce a devenit obișnuită în ultimii ani, a declarat Dixon.
„Acest studiu demonstrează, de asemenea, importanța vitală a muncii hibride pentru firmele care doresc să atragă angajați mai tineri, care preferă flexibilitatea”, a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu