„Tot plouă cu lamentări despre cum pierd românii și la ce umilințe sunt supuși”, a transmis Alina Mungiu-Pippidi, oferind trei exemple.
„Am pierdut în fața Estoniei un loc în Consiliul de Securitate. De ce l-am fi cîștigat? Estonia e cea mai de succes țară din estul Europei, prima în euro, model global de cum a lichidat cu corupția, digitalizare, etc. (...) Cînd o să avem măcar o revistă decentă print pe probleme internaționale, un departament de relații internaționale demn de acest nume și măcar vreo mie de citări la toată comunitatea academică din domeniu din universitățile românești atunci să mai redeschidem discuția”, a precizat Pippidi.
„Tot nu intrăm în OCDE, prilej periodic pentru unii să facă titluri că iarăși am ratat intrarea. De fapt, nu am fost niciodată chiar aproape să intrăm, iar dacă intrăm noi și Peru, care și ei se agită, e sfîrșitul oficial al standardelor OCDE de bună guvernare. Noi umplem lumea de ordonanțe în toate regimurile, că sunt tehnocratice sau politice, că sunt de dreapta sau de stînga, și pe urmă vrem în OCDE? Avînd în vedere ce puțin am evoluat, nu avem ce căuta”, a punctat Pippidi.
„Finalmente, MAE ungar l-a chemat pe ambasadorul nostru la explicații despre Valea Uzului. Sigur, Orban și guvernul lui suflă în foc, dar tocmai pentru că știm am putea da și noi dovadă de mai multă minte? Ca să priceapă toată lumea, primarii nu au de ce construi monumente noi în cimitire istorice, nici cînd au jurisdicție! Da, așa cum am povestit în Transilvania subiectivă, există versiuni diferite ale istoriei la maghiari și la români, adînc legate de stima de sine a oamenilor și istoria lor personală. Morții și cimiterele sunt mai ales un subiect sensibil și peste tot în lume vezi provocări pornite de la pasiunea unora de a construi monumente funerare peste mormintele altora”, a scris Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.
„Pe scurt, nu avem ce aștepta internațional dacă acasă nu facem o treabă mai bună în a ne reconcilia și a face împreună un plan de evoluție. Am zis evoluție, nu involuție, cum văd de vreo doi ani încoace”, a conchis Alina Mungiu-Pippidi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu