Robert Cazanciuc: Scurtăm durata proceselor și degrevăm judecătoriile!

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Robert Cazanciuc anunță o propunere legislativă prin care se reduce timpul de judecare a dosarelor și acoperirea unei părți importante din deficitul de personal al judecătoriilor.

Citește și - Legea Anastasia. Robert Cazanciuc: Se împlinește un an de când salvează vieți

Robert Cazanciuc, senator PSD și membru în Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat, a explicat Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.134/2010, privind Codul de procedură civilă, care scurtează durata proceselor și degrevarea judecătoriilor.

Senatorul Robert Cazanciuc spune că ”imaginea munților de dosare îngrămădite pe mesele magistraților va putea rămâne în istorie” prin renunțarea la ”procedura încuviințării executării silite de către un judecător, după ce un altul s-a pronunțat anterior printr-o hotărâre definitivă”.

”O soluție pentru reducerea timpului de judecare a dosarelor și acoperirea unei părți importante din deficitul de personal al judecătoriilor”

”Scurtăm durata proceselor și degrevăm judecătoriile! După 30 de ani în care românii și-au pierdut luni și ani din viață în așteptarea unei decizii judecătorești, la capătul unor procese lungi și costisitoare, am găsit o soluție pentru reducerea timpului de judecare a dosarelor și acoperirea unei părți importante din deficitul de personal al judecătoriilor.

Imaginea munților de dosare îngrămădite pe mesele magistraților va putea rămâne în istorie după adoptarea proiectului legislativ, pe care l-am depus deja la Senat împreună cu colegul meu, Daniel Fenechiu, privind renunțarea la procedura încuviințării executării silite de către un judecător, după ce un altul s-a pronunțat anterior printr-o hotărâre definitivă, ceea ce va contribui semnificativ la scurtarea duratei proceselor.

”Noua modificare legislativă va reduce substanțial numărul de cauze pe care un judecător va fi chemat să le soluționeze”

Existența acestei proceduri, care contribuie la lungirea duratei proceselor civile și oferă părților doar aparența unui act de judecată, este cu atât mai greu de înțeles cu cât Codul de procedură civilă menține o altă cale de atac: contestația la executare, prin care cei eventual vătămați printr-o executare se pot adresa instanței de judecată.

Practic, dacă urmărim statisticile oficiale potrivit cărora jumătate (50,3%) din totalul cauzelor civile nou intrate într-un an pe rolul judecătoriilor au ca obiect încuviințarea executării silite, iar o parte dintre acestea vizează punerea în executare a unor hotărâri definitive, noua modificare legislativă va reduce substanțial numărul de cauze pe care un judecător va fi chemat să le soluționeze.

Degrevarea judecătoriilor de un balast judiciar

Degrevarea judecătoriilor de un balast judiciar, acele cauze care nu ar trebui să ajungă pe rolul instanțelor, care încarcă inutil volumul de activitate și consumă importante resurse umane și materiale, va permite magistraților să soluționeze cu celeritate și celelalte litigii, contribuind astfel la reducerea duratei proceselor, la creșterea calității actului de justiție, și va compensa practic deficitul de personal, o permanentă problemă a sistemului judiciar. În link-ul de mai jos, regăsiți textul inițiativei și expunerea de motive pe larg. Link aici”,a scris senatorul PSD Robert Cazanciuc, pe o rețea socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel