Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat, joi, că românii stabiliţi în Statele Unite au sprijinit integrarea României în NATO prin trimiterea de scrisori către Congresul american, arătând că acest lucru ar putea să funcţioneze şi în cazul programului Visa Waiver.
'Credem că Visa Waiver este un moment în care (românii din SUA - n.r.) s-ar putea aduna. Ştim cu toţii că momentul care i-a făcut pe românii americani să se adune în jurul unui obiectiv a fost la sfârşitul anilor '90, la începutul anilor 2000 pentru integrarea în NATO şi vă dau un singur exemplu: au trimis peste 160.000 de scrisori Congresului american, prin care le-au spus congresmanilor de ce este important ca România să fie parte în NATO şi cât de util ar fi acest lucru. Credem că ar putea să funcţioneze acest lucru cu noile tehnologii - sigur că nu mai trimiţi astăzi scrisori, trimiţi e-mail-uri sau ai altfel de iniţiative, dar credem că putem face acest lucru', a spus Muraru după întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.
El a precizat că reprezentanţii bisericilor româneşti din SUA doresc să sprijine demersul privind aderarea României la programul de vize. 'O altă reţea pe care vrem să o utilizăm sunt aceşti antreprenori români, (...) profesorii sau cercetătorii români. Aceşti oameni ar putea deschide nişte uşi, ar putea să influenţeze oameni care să sprijine România în acest demers', a afirmat Andrei Muraru.
Potrivit ambasadorului, comunitatea de români de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii este foarte tânără în comparaţie cu alte comunităţi din această ţară.
'Această comunitate este una care a ajuns în Statele Unite mai degrabă după 1990, după mineriade, în anumite valuri în anii 2000 şi care este foarte bine integrată şi închegată. Avem mulţi români care lucrează în companii de tehnologii înalte şi de tehnologii avansate, avem români care au fondat start-up-uri foarte bine cotate, avem români miliardari - există o companie românească ce este cotată cu 36 de miliarde de dolari -, avem sute de ingineri care lucrează la Boeing, avem foarte mulţi specialişti care lucrează la marile companii care sunt în această zonă Silicon Valley şi avem şi profesori de tehnologii avansate, fie la Stanford, fie la alte universităţi bine cotate. Din punctul acesta de vedere, este o comunitate cu foarte multe resurse din multe puncte de vedere - şi resurse financiare, dar şi resurse de a se coagula', a spus el.
El a mai afirmat că, din păcate, se resimte o depreciere a spiritului comunitar în cadrul comunităţii de români.
'Scopul nostru este să încercăm să-i aducem mai aproape utilizând fie consulii noştri onorifici, fie nişte lideri comunitari şi încercând să le dezvoltăm acest spirit de a aduna comunitatea împreună. Nu este deloc simplu şi cea mai mare problemă pe care o vedem este pierderea limbii, pentru că la a doua sau la a treia generaţie ei deja nu mai vorbesc limba română. Nu este o excepţie, toate comunităţile etnice au aceleaşi probleme - şi nemţii, şi grecii, şi francezii', a subliniat Muraru. Ambasadorul României în SUA a apreciat că există interes al românilor stabiliţi în SUA de a menţine legătura cu România. 'Încercăm să-i facem să existe o viaţă comunitară românească în Statele Unite', a adăugat diplomatul.
El a arătat că în Statele Unite comunitatea de români este estimată de consulatele generale ale României la aproximativ un milion de persoane. Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, s-au întâlnit la San Francisco cu membri ai comunităţii de români de pe Coasta de Vest a SUA. Vineri, şeful statului urmează să se întâlnească cu antreprenori români din Silicon Valley. Preşedintele Iohannis a condus, marţi şi miercuri, delegaţia României care a participat la Adunarea Generală a ONU de la New York.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu