Mureş: Drone ultraperformante şi echipamente de ultimă generaţie în televiziune şi cinematografie, la SIMFEST

Drone profesionale şi industriale, precum şi echipamente de ultimă generaţie folosite în televiziune şi cinematografie sunt prezentate la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi - SIMFEST, care se desfăşoară în Cetatea Medievală din Târgu Mureş.

"Avem drone profesionale, dar şi industriale. Pe cea mare se poate monta orice tip de cameră profesională până la o greutate de 4 kg şi jumătate. Camerele pot fi operate separat de către operatorul clientului, astfel încât să mişte camera conform scenariului. Drona Inspire 2 e mai agilă, dar filmează în format raw, până la 6K. Atinge până la 100 Km/h şi are autonomie de aproximativ 20 de minute, calitate cinematografică peste cea normală, care acum e de 2K. Dronele nu se vând, se oferă servicii cu ele. Varianta doar pe lumină albă are marele avantaj că are culoare reglabilă. Asta înseamnă că suplimentează lumina pe o faţă când e soare foarte puternic. Dacă se reglează camera la 6.000 de grade, se egalizează lumina şi culorile nu vibrează. Dronele sunt bune atât pentru filmări indoor, cât şi outdoor", a explicat reprezentantul unei firme specializate în astfel de aparate de zbor, Reiman Tibor, citat de site-ul SIMFEST.

Potrivit organizatorilor SIMFEST 2019, lumina este elementul fundamental în artele vizuale, fie că este vorba despre pictură, fotografie, cinematografie sau televiziune, iar echipamentele adecvate pot genera rezultate deosebite.

"În materie de iluminat, marea schimbare survine acum. După zeci de ani de dominaţie incandescentă, suntem în perioada de trecere, fără cale de întoarcere, către iluminatul bazat pe LED. Dominante sunt acum două zone: până în 2000 de waţi trebuie utilizate sursele LED, peste 2000 sursele pe HMI. LED-ul vine cu puţine dezavantaje şi foarte multe avantaje: consumul mic de curent electric, de 5 ori mai eficiente decât becurile cu halogen. Cu 100 waţi pe LED obţinem echivalentul a 500 waţi pe halogen. Este şi mai eco friendly, cantitatea de căldură eliminată este mai mică, iar durata de viaţă mai mare. Un bec cu halogen funcţionează 300 de ore, pe când un LED, 30.000-40.000 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ 10-12 ani", a precizat Petru Rotar, reprezentantul unei alte firme.

În cadrul SMIFEST 2019, primul masterclass a vizat imaginea de film şi televiziune, fiind susţinut de directorul de imagine Ovidiu Gyarmath, membru al Romanian Society of Cinematography (RSC), care a prezentat stilurile de iluminat, diferite stiluri de filmare şi modul în care sunt folosite echipamentele pentru exprimarea vizuală.

În cadrul expoziţiei SIMFEST Târgu Mureş a fost prezentat şi un stand al Electrecord, cuprinzând povestea primului disc, apărut în anul 1934, după care, în 1967, s-a trecut de la discul de ebonită la cel de vinil.

"În 1973, în studiourile Electrecord s-a înregistrat pentru prima dată stereo. În momentul de faţă, catalogul Electrecord conţine peste 6.000 de albume disponibile pe CD, dar şi o colecţie de viniluri", au arătat organizatorii.

Festivalul Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi - SIMFEST a început luni şi se va încheia duminică, în cadrul acestuia fiind organizate o competiţie a jurnaliştilor de televiziune, proiecţii publice de filme artistice şi documentare, masterclassuri, concerte, expoziţii, recitaluri şi lansări de carte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel