Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a convocat, vineri, Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş pentru aprobarea unui plan de măsuri de eradicare a pestei porcine africane, după ce laboratoarele au confirmat existenţa virusului la un mistreţ găsit mort într-o zonă forestieră izolată, aparţinând de Sovata, scrie Agerpres.
Planul de măsuri este unul amplu, este destul de tehnic şi stabileşte măsuri concrete şi responsabilităţi cu privire la acţiunile pe care trebuie întreprinse în această perioadă. Adoptarea acestui plan de măsuri nu trebuie să creeze panică în rândul populaţiei, având în vedere că măsurile care se iau în asemenea situaţie sunt minimale, adică măsuri care erau în vigoare şi până acum legat de circulaţia animalelor şi documentele care trebuie să le însoţească. Se face şi un mic recensământ şi medicii veterinari vor fi î teren pentru a vedea situaţia de fapt. Dar nu trebuie ca proprietarii şi cei care au porci în gospodării să intre în panică, pentru că sunt măsuri preventive. Măsuri pentru recoltarea mistreţilor au existat şi până acum. Există un plan de recoltare de 3.200 de capete de mistreţi la nivel de judeţ, s-au recoltat 1.500 cu precizarea că la fiecare mistreţ împuşcat se recoltează probe şi se trimit la laborator", a declarat Mircea Duşa, într-o conferinţă de presă.
Potrivit planului de măsuri, pe fondurile de vânătoare s-a stabilit delimitarea zonei afectate în două zone de restricţie, zonă infectată de 8 kilometri şi o zonă tampon de control temporar, care include zona infectată, de încă 5-10 kilometri faţă de zona infectată, la propunerea DSVSA.
Pentru zona definită ca afectată se întreprind, cu respectarea măsurilor de biosecuritate, o serie de măsuri, cum ar fi vânarea integrală a mistreţilor prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului.
Preventiv, toţi porcii din exploataţiile populaţiei vor fi ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie.
"Fiecare fond de vânătoare să aibă prevăzut un loc special amenajat pentru manipularea vânatului. Acest spaţiu trebuie protejat împotriva accesului neautorizat al oamenilor sau al animalelor, trebuie să aibă acces la o sursă de apă, să dispună de cantităţi suficiente de dezinfectante eficiente, facilităţi de colectare a deşeurilor. În cazul în care fondul de vânătoare nu dispune de un asemenea spaţiu, va fi folosit locul de manipulare a vânatului din cel mai apropiat fond de vânătoare. Fiecare fond cinegetic trebuie să fie echipat cu facilităţi de refrigerare sau o altă soluţie de păstrare a carcaselor, în condiţii igienice, până la obţinerea rezultatelor de laborator. Mistreţii vânaţi sunt transportaţi în condiţii de biosecuritate la locul special amenajat pentru manipularea vânatului, în aceste spaţii vor fi păstrate numai carcasele de la mistreţii vânaţi în zona afectată. Fiecărui mistreţ împuşcat i se aplică un număr de identificare (crotalie, sigiliu) de către gestionarul fondului de vânătoare. Se înregistrează coordonatele geografice unde s-a împuşcat mistreţul. Se va completa formularul Chestionar mistreţ. Carcasele mistreţilor împuşcaţi sunt ambalate în 2 saci de plastic închişi cât mai ermetic astfel încât să prevină scurgerea de lichide şi sunt transportate la locul special amenajat pentru manipularea vânatului. Identificarea carcaselor este obligatorie pentru a asigura trasabilitatea. Mistreţii vânaţi nu trebuie să părăsească fondul de vânătoare până la aflarea rezultatelor testelor de laborator; doar carcasele cu rezultat negativ pot fi eliberate. Este interzisă abandonarea în pădure a organelor şi părţilor nedestinate consumului uman, iar după manipularea vânatului, locul şi instrumentele utilizate în acest proces (inclusiv mijloacele de transport) vor fi spălate şi dezinfectate cu dezinfectanţi autorizaţi. La sfârşitul acestor operaţiuni vânătorii îşi vor dezinfecta/schimba hainele şi încălţămintea, vor efectua igiena personală", prevede planul de măsuri al CLCB Mureş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News