Musk cere arestarea premierului britanic, după ce a susținut extremiștii din Germania. Ce joc face patronul Tesla și X

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Elon Musk, așteptând să preia funcția de ”țar al eficienței guvernamentale” la Washington, se implică tot mai mult în dezbaterile politice europene. După ce a intervenit în favoarea AfD, partidul de extremă dreaptă din Germania, și a lăudat Brexit-ul, Musk s-a angajat într-o dispută cu premierul britanic Keir Starmer, căruia i-a cerut, luni, arestarea, într-o postare pe platforma X. 

Elon Musk, care recurge deseori la afirmații controversate, ca să atragă atenția sau să evidențieze probleme pe care le consideră importante, pare a fi făcut o hiperbolă menită să sublinieze nemulțumirea față de politicile Partidului Laburist. Ce ar sta în spatele campaniilor lanste de miliardarul american în spațiul public european?

Macron și Orban, în grațiile lui Musk

După ce companiile sale, precum Tesla și SpaceX, și-au extins influența globală, implicarea lui Musk în politica unor state europene ar putea fi văzută ca o strategie menită să protejeze interesele economice și tehnologice ale afacerilor sale.

Liderii față de care nu s-a poziționat negative sunt Macron și Orban, care a deținut până acum câteva zile președinția UE. Musk a avut interacțiuni pozitive cu Viktor Orbán, premierul Ungariei, un lider a cărui poziție ideologică are puncte de conexiune cu agenda președintelui Trump.

Ungaria a căutat să atragă investiții în domeniul tehnologiei și să devină un hub regional pentru vehicule electrice, având deja fabrici mari ale altor producători auto. Musk ar putea explora această piață pentru a-și extinde prezența în Europa Centrală și de Est, unde Tesla are o prezență relativ redusă.

Musk a discutat cu Emmanuel Macron, potențiale investiții în producție și a susținut inițiativele privind tranziția către vehicule electrice, căutând să influențeze subvențiile și reglementările locale în favoarea Tesla.

Germania este un punct central pentru operațiunile Tesla, cu fabrica sa uriașă Gigafactory Berlin-Brandenburg. Musk a colaborat strâns cu autoritățile germane pentru a grăbi procesele de aprobare și reglementare, inclusiv pe teme de mediu. Prin implicarea în discuții politice, Musk urmărește să influențeze cadrul legislativ pentru a facilita producția vehiculelor electrice și a tehnologiilor verzi.

Obiectivele Tesla în politica europeană

Reducerea reglementărilor

Musk a criticat frecvent birocrația europeană, în special în Germania, și dorește procese mai rapide pentru aprobarea proiectelor tehnologice și de infrastructură.

Stimulentele financiare

Politicile verzi care promovează subvențiile pentru vehicule electrice și energia regenerabilă sunt beneficii directe pentru Tesla.

Piața vehiculelor fără șofer

Musk face presiuni pentru un cadru european unificat pentru aprobare și reglementare a vehiculelor autonome, ceea ce ar simplifica lansarea funcțiilor Full Self-Driving (FSD) în regiune.

În UE, Musk vrea să-și folosească influența economică, tehnologică și mediatică pentru a modela politicile care afectează industria auto, tehnologiile de energie verde și spațiale, având un impact atât asupra reglementărilor, cât și asupra cooperării internaționale. Musk a declarat că Tesla nu va deschide o fabrică în UK, sugerând dificultăți cauzate de reglementările post-Brexit. Totuși, el urmărește să se implice indirect, încercând să influențeze reglementările britanice în privința taxelor și standardelor pentru vehicule electrice, pentru a nu afecta Tesla.

De ce a lăudat Musk extremiștii din AfD (Alternative für Deutschland)

Elon Musk a criticat frecvent reglementările din Uniunea Europeană, inclusiv cele de mediu și muncă, care i-au încetinit proiectele de pe continent, principalul fiind uzina Tesla din Germania-Gigafactory Berlin-Brandenburg. AfD, ca partid eurosceptic, promite reducerea birocrației și reglementărilor la nivel european. Este posibil ca această suprapunere de obiective economice să fie interpretată ca o formă de sprijin indirect pentru partid.

Miliardarul american s-a poziționat, de asemenea, ca un apărător al libertății de exprimare, mai ales după preluarea platformei X (fostul Twitter). AfD, deși controversat, a fost vocal în promovarea unor politici criticate de mainstream-ul politic, iar Musk ar putea interpreta aceasta ca o luptă împotriva cenzurii, deși indirect.

Musk are interese economice și strategice globale, inclusiv relațiile cu țări precum Rusia și China. AfD este văzut ca un partid care are o atitudine pro-Rusia, ceea ce ar putea alinia unele interese legate de reducerea tensiunilor geopolitice sau de menținerea piețelor deschise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel